Jõelähtme elanikud võitlevad kaitseala naabrusse kaevanduse rajamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõelähtme elanikke hirmutab, et ekskavaatorid tahavad tulla muinsuskaitsealale killustikku kaevandama.
Jõelähtme elanikke hirmutab, et ekskavaatorid tahavad tulla muinsuskaitsealale killustikku kaevandama. Foto: Mihkel Maripuu

Jõelähtme valla elanikud võitlevad Rebala muinsuskaitseala kõrvale rajatava Ruu kaevanduse vastu, mille kohta tehtud keskkonnamõju hinnangut ei suuda nad ametiasutustest leida.

MTÜ Ruu küla heakorra selts algatas allkirjade kogumise, võitlemaks selle vastu, et maa-alale tungiksid sisse ekskavaatorid kaevandama «väheväärtuslikku killustikupuru, mis ei kõlba isegi korralikuks tee-ehituseks».

«Meie arvamustega pole soovitud arvestada, meie ekspertiisid ja uurimused on lükatud sahtlitesse ja valitsusele on esitletud vaid «tsenseeritud» ja «edumeelsele tööstusrevolutsioonile» vastavat kuvandit,» märgib selts oma kodulehel.

Muuhulgas kirjeldatakse seltsi blogis, kuidas käidi keskkonnaasutustes tulutult otsimas kaevanduse kohta tehtud keskkonna mõjude hinnangu (KMH) viimast versiooni, mida neil leida ei õnnestunudki.

Nimelt lasti KMH esimene versioon, mis esitati tolleaegsele keskkonnateenistusele heakskiitmiseks juba 2007. aastal, keskkonnaekspertide poolt sõelapõhjaks. Selle tulemusena lükkas Harjumaa Keskkonnateenistus KMH 16.06.2008 tagasi ja ei andnud edasiseks menetluseks luba. «Ootamatult aga üllatas Harjumaa Keskkonnateenistus 22.09.2008 üldsust sellega, et kiitis ootamatult KMH parandatud ja uuendatud versiooni heaks,» kirjutab selts.

Nüüd seda otsimas käies ei õnnestunud seltsil seda versiooni saada aga ei keskkonnaameti Harju büroost, mis on Harjumaa keskkonnateenistuse järglane, ega ka keskkonnaministeeriumist.

Seega järeldavad seltsi inimesed, et tegelikult polegi seda uut versiooni olemas ja kaevandusele selle põhjal loa andnud valitsust on lihtsalt alatult petetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles