Arkaadia öö mälestuste tagantvalguses

Maarja Vaino
, kirjandusteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann
Rein Veidemann Foto: Peeter Langovits

Rein Veidemanni uut teost «Arkaadia öö» on nimetatud Veidemanni best of’iks. Kogumik koosneb varem peamiselt ajakirjas Looming ilmunud novellidest (millest «Kõnekirjutaja» sai 2012. aastal Loomingu preemia), kuid sisaldab ka uut materjali.

Teose teine osa – nimilugu «Arkaadia öö» ja veel kaks pikemat novelli – moodustab lühiromaani, kus kesksel kohal on tegelased Martin Heiden ja Hanna Maarend. Tegelaste komplitseeritud suhe parafraseerib muuhulgas filosoofi ja politoloogi Hannah Arendti ja filosoof Martin Heideggeri armastus- ja sõpruslugu. Kuid mitte ainult.

Veidemann on kirjandusteadlane, st teadlik kirjutaja, kes väldib üheplaanilisust. Nii on ka selles teoses olemas tugev autobiograafiline alge, mis on segatud fiktsiooniga, mis omakorda seguneb kokkumiksitud prototüüpsete tegelaskujudega ja rohkete intertekstuaalsete viidetega Euroopa kultuurilukku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles