Küberkuritegudes süüdistatav Eesti kodanik astus USAs kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Tšaštšin.
Vladimir Tšaštšin. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Küberkuritegudes süüdistatav Eesti kodanik Vladimir Tšaštšin astus reedel Ühendriikides kohtu ette, vahendas uudisteagentuur AFP.

34-aastane Tšaštšin peab USA prokuröride sõnul New Yorgi föderaalkohtu ees vastust andma muu hulgas süüdistustele vandenõus, internetipettuses ja rahapesus.

«Nüüd, kus Vladimir Tšatšin on toodud New Yorgi lõunaringkonna kohtu ette, saab ta selgitada oma rolli skeemis, kus tema ja teised teenisid interneti reklaamitehnikatega manipuleerides vähemalt 14 miljonit dollarit ebaseaduslikku tulu,» vahendas AFP Manhattani prokuröri Preet Bharara avaldust.

Neljapäeval Ühendriikidesse jõudnud Tšaštšin kuulas kohtunik Gabriel W. Gorensteini sõnu tõlgituna läbi kõrvaklappide ega tunnistanud ennast süüdi.

Veel viis USA kriminaalmenetluse raames süüdistuse saanud Eesti kodanikku -- Timur Gerassimenko, Konstantin Poltev, Dmitri Jegorov, Aleksei Aleksejev ja Anton Ivanov -- olid Ühendriikidesse toimetatud juba varem ning kaks neist on ennast ka süüdi tunnistanud. Venemaa kodanik Andrei Taame on endiselt tagaotsitav.

Süüdistuse kohaselt nakatasid Tšaštšin ja tema kaasosalised 2007.-2011. aastani pahavaraga üle nelja miljoni arvuti enam kui 100 riigis.

USA-s nakatatud enam kui poole miljoni arvuti seas oli ka valitsusagentuuride, seal hulgas NASA omi, kirjutas Asssociated Press.

Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist.

Samuti oli pahavaraga võimalik asendada veebilehtede sisu, sealhulgas reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

Uurimise andmetel võisid Tšatšin ja tema kaasosalised kasutada illegaalse tulu pesemiseks laenuäri.

Süüalused peeti politseioperatsiooni käigus kinni tunamullu Tartus ja Harjumaal, kõik kinnipeetud on Eesti kodakondsed. Kokku osales tunamullu novembris toimunud operatsioonis 75 õiguskaitsjat, neist 60 Eestist ja 15 USA-st.

Kriminaalasja raames on konfiskeerimise tagamiseks arestitud 143 kinnistut, kuus sõidukit, üks väikelaev ning rahalisi vahendeid umbes 660 000 euro ulatuses.

Eesti kriminaalmenetluse raames esitas riigiprokuratuur Vladimir Tšaštšinile süüdistuse kuritegeliku ühenduse loomises ning rahapesus, mis on toime pandud kuritegeliku ühenduse poolt, suures ulatuses ja vähemalt teist korda.

Timuri, Dmitrit, Konstantini ja Valentinat süüdistatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises ning rahapesus suures ulatuses. Süüdistuse said ka viis juriidilist isikut, mille kaudu on süüdistatavad juhatuse liikmena tehinguid teinud.

Eestis jätkab asja arutamist riigikohus, mis andis süüaluste kaitsjate kassatsioonikaebustele menetlusloa kolmapäeval.

Viimati tuli kaasuses lahend tänavu 26. juunil, kui süüalused jäid Tallinna ringkonnakohtus süüdi suures ulatuses rahapesus kuritegeliku ühendusena.

Ringkonnakohus tühistas Harju maakohtu mullu 20. detsembri kohtuotsuse, millega mõisteti Vladimir Tšaštšin, Valentina Tšaštšina, Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov, Konstantin Poltev, Tamme Arendus OÜ, Credit Union OÜ, IT Consulting OÜ, Infradata OÜ ja Novatech OÜ õigeks ja tegi asjas uue otsuse, millega mõistis kõik osalised süüdi suures ulatuses rahapesus kuritegeliku ühendusena.

Dmitri Jegorov, Konstantin Poltev ja Novatech OÜ mõisteti süüdi kui kuriteole kaasaaitajad. Vladimir Tšaštšin mõisteti süüdi ka kuritegeliku ühenduse organiseerimises ja juhtimises.

Ära kandmisele kuuluvaks karistuseks mõisteti Tšaštšinile kuus aastat, neli kuud ja kuus päeva vangistust. Valentina Tšaštšinale mõisteti kolm aastat ja 10 kuud vangistust, Timur Gerassimenkole üks aasta, 10 kuud ja üheksa päeva, Dmitri Jegorovile üks aasta ja kaheksa päeva ning Konstantin Poltevile kaks aastat ja kaheksa päeva vangistust.

Tamme Arendus OÜ-le mõisteti rahaliseks karistuseks 100 000 eurot,  Credit Union OÜ-le 60 000 eurot, Infradata OÜ-le 40 000 eurot, IT Consulting OÜ-le 20 000 eurot ja Novatech OÜ-le 20 000 eurot. Samuti konfiskeeriti süüdimõistetutelt kuritegelikul teel saadud vara.

Süüdistusakti alusel süüdistati osalisi suures ulatuses rahapesus ja kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Ringkonnakohus lükkas ümber maakohtu seisukoha, milles maakohus leidis, et eelkuriteo ehk arvutikuritegude toimepanemine ei ole tõendatud, sest selles osas puudub jõustunud kohtuotsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles