Liiklusõpetaja: autojuht äikest kartma ei pea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Liiklusõpetaja Johannes Pirita sõnul ei tasu autojuhil Eesti tingimustes äikest ja tormituult karta, küll aga tasuks raju ajal vältida metsateel sõitmist.

«Need tormid, mis meil on olnud, autot ikka tee pealt ära ei lükka, seda ohtu ei ole,» sõnas Pirita.

«Pole mõtet karta ka äikest, sest see autole kurja ei tee – vähemasti siiamaani pole teada ühtegi juhtumit, kus äike oleks autosolijatele paha teinud,» lisas liiklusõpetaja.

«Olen lugenud, et kunagi ammu Saksamaal lõi äike autosse, sõitjad ei kannatanud üldse. Pärast selgus, et auto küljele oli tekkinud väike värvikahjustuse plekk, justnagu oleks sinna suitsukoni kustutatud,» rääkis ta. «Aga üldiselt autos ei maksa äikest karta.»

«Ainus oht on selles, et ülevalt võib midagi kaela kukkuda, nagu siin on olnud – puud, märgid. Seetõttu metsavahelisel teel tormiga sõita on risk küll,

Metsavahelist teed, kus puud tuule tõttu lookas, soovitas liiklusõpetaja vältida. Kui sinna juba satutud, jääda seisma või sõita äärmiselt aeglaselt.

Lagedal maal sõitmiseks Eesti tormid ohtlikud ei ole. «Isegi 30 m/s tuul ei ole ohtlik, välja arvatud siis, kui on päris külgtuul. Tuleb tugevasti hoida rooli peos ja mitte väga kiiresti sõita,» soovitas ta. Pirita sõnul ta ise tugeva külgtuulega päris 90 kilomeetrit tunnis ei sõidaks.

Eilne äikesetorm purustas mitmel pool Eestis majakatuseid, lõhkus elektriliine ja puid. Eile õhtul juhtus seetõttu ka Raplamaal liiklusõnnetus, kus 46-aastane Tarvo püüdis oma sõiduauto Opel Vivaroga vältida teele langenud puule otsasõitu ning pööras teelt välja ja sõitis otsa seal olnud puule.

Uus tormioht võib saabuda nädalavahetusel, kui õhutemperatuur tõuseb taas 30 soojakraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles