Abiks tallinlasele: vaata, kuidas korraldatakse sinu linnaosas sügislehtede vedu

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puulehtede koristamine Nõmmel
Puulehtede koristamine Nõmmel Foto: Jukko Nooni

Sügishooajal on kinnistuomanikel vastavalt Tallinna heakorraeeskirjale kohustus puhastada lehtedest kinnistu ja sõidutee vahele jääv kõnnitee. Tallinncity uuris, kas ja kuidas linnaosavalitsused toetavad puulehtede äravedu.

Kesklinn

Kesklinna linnaosa toetab eraisikutest majaomanike lehtede äravedu. «Iga sügis on linnaosa valitsus aidanud eraisikutest majaomanike, kelle kinnistud on kõrghaljastuse vahetusläheduses ja mõjupiirkonnas puulehtede äraveol. Oleme vedanud ja veame ka sellel aastal ära kuni kakskümmend viis 150 liitrist lehekotti kinnistu kohta isikutelt, kes sellekohast soovi on avaldanud,» sõnas Tallinna kesklinna linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsner.

Pirita

Pirita linnaosavanema Tõnis Möldri sõnul on piritalastel võimalus anda oma sügislehed ära tasuta ning äraveo korraldab Pirita linnaosavalitsus. Lehekottide viimiseks algas registreerimine 20. oktoobril ja lõpeb 4. novembril kell 16. Elanikel on võimalus oma soovist teada anda nii interneti, Pirita lehe, telefoni kui e-posti kaudu. «Eelmisel aastal viisime Pirital puulehti ligi 1000 kinnistult, kokku umbes 16000 lehekotti. Sel aastal tundub, et teenuse soovijate hulk on veelgi suurem, kuid täpsemad arvud selguvad registreerimise lõppedes,» kommenteeris Mölder Pirita lehevedu.

Kristiine

Kristiine linnaosa avalike suhete nõuniku Kristel Tamme sõnul on Kristiine linnaosavalitsus tasuta puulehti ja muid aiajäätmeid ära vedanud kevadeti, sügiseti lehtede äraviimist ei toimu. «Praegu saab jäätmejaamades ära anda iga kodanik kotti puulehti,» toonitas Tamm.

Mustamäe

Mustamäe linnaosa avalike suhete peaspetsialist Lea Arne sõnul tasuta lehtede äravedu ei toimu. «Lepingupartner koristab ainult linna kinnistuid, korteriühistud organiseerivad oma puulehed ise,» sõnas Arne

Nõmme

Nõmme linnaosavanema Tiit Teriku sõnul on Nõmme linnaosa aidanud elanikel talve jooksul mahalangenud puulehti- ja okkaid ära viia kevadeti. «Muul ajal saavad eraisikud soovi korral oma haljastusjäätmed tasuta ära anda jäätmejaamades. Kel endal pole võimalik jäätmejaama minna, peab lehtede äraveo raha eest mõnelt vastava teenuse pakkujalt tellima. Nõmme linnaosa ajalehes Nõmme Sõnumid ilmub mitmeid selliseid, kuulutusi, kus lehtede äravedu pakutakse,» sõnas Terik

Haabersti

Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgensoni sõnul on puulehtede tasuta äravedu linnaosa elanikele küll oluline teenus, kuid Haabersti linnaosas pakutakse seda võimalust ainult korteriühistutele, kui nad lisaks korteriühistu haljasalale koristavad lehed ka linna haljasalalt.

Lasnamäe

Lasnamäe linnaosavalitsuse avalike suhete nõunik Ilja Burtsevi sõnul abistab linnaosa korteriühistuid puulehtede äraveol, kuid samas peab korteriühistu riisuma puulehti ka linna maalt. «Korteriühistud peavad teavitama linnaosa valitsust, kus täpselt lehekotid asuvad ja andma juurde kottide arvu,» sõnas Burtsev.

Põhja-Tallinna linnaosa on elanikele teatanud, et sellel sügisel lehtede äravedu ei toetata.

Lehtede koristamata jätmine võib kaasa tuua trahvi. Trahvioht on näiteks siis, kui jäetakse puhastamata kinnistuga piirnev kõnnitee või kui ladustatakse oma haljastujäätmeid aia taga. Linnaosavalitsused teevad heakorraga seotud küsimustes munitsipaalpolitseiga tihedat koostööd. Eraisikute trahvimäärad võivad sel puhul jääda 12-400 euro vahele. Trahvi suurus sõltub konkreetsest juhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles