Vaimupuudega inimesed teevad ilusat tööd

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimupuudega inimeste töökeskustes valmistatakse sadu ilusaid, aga ka vajalikke esemeid. Pildikorvis on väike valik ASi Hea Hoog, tugikeskuse Juks ja Maarja küla töötubades valmivaist toodetest.
Vaimupuudega inimeste töökeskustes valmistatakse sadu ilusaid, aga ka vajalikke esemeid. Pildikorvis on väike valik ASi Hea Hoog, tugikeskuse Juks ja Maarja küla töötubades valmivaist toodetest. Foto: töötoad

Samal ajal kui täna riigikogu suures saalis arutatakse kirglikult töövõimereformi üle, lasevad sajad vaimupuudega inimesed üle Eesti näppudel käia ja valmistavad mänguasju, kaltsuvaipu, sokke.

Ilma igasuguse reformita on võimalik neile meistritele rõõmu valmistada ja väikest sissetulekut võimaldada, ostes kingiks veidi kohmakate kätega valmistatud armsaid asju või esitades töökeskustele lihtsa käsitsitöö tellimusi.

«Kas mu sinililled on juba müüdud? Kui palju ma palka saan?» küsib vaimupuudega näputöömeister SA Hoolekandeteenuste tütarettevõtte Hea Hoog juhatajalt Anne Soodlalt. «Nende jaoks on kõige tähtsam toiming, kui igaüks annab allkirja lehele, kus on kirjas, kui palju ta tööga teenis,» kirjeldas Soodla emotsionaalseid hetki hooldekodude töötubades. Teenitu võib olla vaid üks euro ja 50 senti, aga võib ka saja euroni ulatuda – sõltuvalt panusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles