Tallinna opositsioon: võitlus joomise vastu on õige, kuid võtted valed

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavolikogu
Linnavolikogu Foto: Andres Haabu / Postimees

Tallinna linnavolikogu opositsioonierakonnad nendivad, et alkoholi liigne tarvitamine on ühiskonnas probleem, kuid linnavalitsuse võtted probleemiga tegelemisel on valed.

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe Õnne Pillaku sõnul on alkoholi liigtarvitamine ühiskonnas probleem, millega tuleb tegeleda, kuid gorbatšovlikku kuiva seaduse väljakuulutamist ta lahenduseks ei pea. «Keskerakonna taaskordse hoogtöö korras tehtud otsus, mis on sündinud ilma igasuguste mõjuanalüüsideta ja huvigruppe kaasamata, loob vaid konflikti, kaotab töökohti ja ahistab ettevõtjaid,»

«Kui Savisaar tõepoolest hooliks inimeste tervisest, siis tehtaks koostööd nii riigi kui Kaupmeeste liiduga, et leida läbimõeldud lahendused, kuidas takistada alkoholi kättesaadavust alaealistele ja vähendada alkoholi liigtarvitamist. Eilne otsus kannab vaid kampaanialikke vastandamise eesmärke, mille suurimaks kannatajaks on ettevõtjad,» kommenteerib alkoholi müügipiiranguid Pillak.

Sotsiaaldemokraadid toetavad karmimat alkoholipoliitikat, aga peavad oluliseks, et alkoholipoliitika oleks ühetaoline kogu riigis, sealhulgas Tallinnas.

Olukorra teeb naeruväärseks see, et poodidele on linnavalitsus ise müügiload väljastanud. «Viimase seitsme aasta jooksul on alkoholi müügikohtade arv Tallinnas pea kolmekordistunud. Kõigile 2000 kohale on müügiloa väljastanud keskerakondlik linnavalitsus,» ütles Anto Liivat.

Liivat võrdles linnavalitsuse tegevust möödunud nädalal meedias kajastatud Kopli prügila looga. «Tegemist on juba teise näitega sellest, kuidas Keskerakond hakkab valimiste eel kampaaniakorras kustutama omaenda süüdatud tulekahju. Kõigepealt väljastame viinamüüjatele tegevusload ja siis asume enne valimisi nendega noorte tervise nimel armutusse võitlusse,» näitlikustas Liivat.

Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni aseesimehe Riina Solmani sõnul on Tallinn alkoholipoliitikaga küll õigel teel, aga ainult keeldudega seda sõda võita ei saa. «Seda silmas pidades kiidan linnavalitsuse idee pilootprojektina kindlasti heaks. Kui linnajuhtidel on aga tõsine eesmärk vähendada joomist, siis tuleks piirangute kõrval välja töötada terviklahendused, mis puudutavad kättesaadavuse kõrval eelkõige ennetamistööd,“ ütles Solman.

«Asjaolu, et tegu on üsna populistlikuvõitu valimiskampaaniaga, ei anna põhjust algatuse vastu sellepärast seista, et see on Savisaare algatus. Alkoholivastane võitlus on õige asi, eriti, kui selle tulemusena pakutakse ühel päeval välja terviklahendus tervele Eestile. Põhjamaade näitel toimib pühapäevane alkoholipiirang edukalt. Isegi juhul, kui vajadusel minnakse lisa otsima Viimsi vallast, on üsna tõenäoline, et paaril esimesel korral minnakse, aga kolmandal korral jäetakse alkohol lihtsalt joomata,» kiitis algatust Solman.

Tallinna Linnavalitsus kinnitas korralduse eelnõu, millega peatatakse pealinna haldusterritooriumil pühapäeviti alkohoolse joogi jaemüügi õigus pooleks aastaks alates märtsist 2015. Ühtlasi keelatakse alkoholi müük koolide peaustest 50 meetri kaugusel ning poodides, mis on väiksema pinnaga, kui 150 ruutmeetrit. Tallinna Linnavalitsuse andmetel kaotavad alkoholimüügi õiguse selle tulemusel 104 müügikohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles