Viimsi vallavanem soovitab kaaluda pühapäevase alkoholimüügi üleriigilist keelamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Trei
Jan Trei Foto: Andres Haabu

Alkoholi liigtarbimine on Tallinnas ja kogu Eestis kahtlemata probleem, mis vajab lahendamist, aga seda ei ole võimalik teha ainult kohalike piirangutega. Antud juhul lükatakse Tallinna probleemid lihtsalt naabervaldade kaela, leiab Viimsi vallavanem Jan Trei.

«Tallinn on ka varem katsetanud alkoholimüügi keeldudega ainult linna piires. Eelmisel korral, kui piirati igapäevaseid müügiaegu kella kaheksani, hakkasid inimesed linnapiiri taga õhtuti ja öösiti alkoholi hankimas käima,» rääkis Trei.

See tekitas Trei sõnul naabervallas Viimsis hulgaliselt turvalisuseprobleeme. «Viimsi tankla ümber kogunes mitte kõige kultuursem rahvas, toimusid kaklused ja kohalik politsei oli üle koormatud, rääkimata kohalike elanike häirimisest,» vahebdas ta. 

«Seega võib juba kogetu põhjal üle korrata, et joomise vastu ei saa ainult pidevaid piiranguid kehtestades, sellega peab kaasnema üleriigiline terviklahendus, lisaks aktiivne teavitustöö, kampaaniad ja reklaamipiirangud,» nentis Trei.

«Paratamatult jääb mulje, et Tallinna väljakäidud idee suurem eesmärk on saada meediatähelepanu, et alkoholipiirangutega pildis püsida. Sellisel kujul kehtestatav lokaalne keeld suurendaks küll linnapiiril asuvate kaupluste pühapäevast alkoholimüüki, kuid eestlaste alkoholitarbimist see tervikuna vaevalt vähendab. Alkoholimüüjate käibe tõus Viimsis ja linnapiiril ei too mingisugust otsest kasu ka valla elanikele, küll aga kaupluse omanikele,» rääkis vallavanem.

«Mida tasuks kaaluda, on pühapäevane alkoholimüügikeeld mitte ainult Tallinnas, sellisel juhul siiski üleriigiliselt. Põhjamaade näitel mõjub see õnnetuste arvu vähendavalt. Ilmselt mõjutaks ka positiivselt liikluspolitsei tööd, kuna jääknähtudega sõitjaid esmaspäeva hommikuti väheneb,» pakkus ta.

«Lõpetuseks tasub meeles pidada, et enim efektiivne on kahjude ja joomiskultuuri muutmiseks ikkagi terviklik alkoholipoliitika, kus lisaks ajalistele müügipiirangutele on oma roll  kõrgemal alkoholiaktsiisil, reklaami keelustamisel ja ennetustööl.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles