Riik müüb AS Andmevara erakätesse

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serverid.
Serverid. Foto: SCANPIX

Siseministeerium müüb rahvastikuregistrit haldava AS Andmevara erakätesse ning rahvastikuregistri pidamine läheb üle siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskusele SMIT.

Siseministeeriumi varade asekantsleri Riho Kupparti sõnul on Andmevara aktsiate müügi peamine põhjus selles, et praegu on ministeeriumi haldusalas kaks eraldiseisvat info- ja kommunikatsioonitehnoloogia asutust – SMIT ja AS Andmevara, mis dubleerivad osaliselt üksteise tegevusi.

Andmevara teenustest on riigile strateegiliselt olulised rahvastikuregistriga seonduvad ning osad kohalikele omavalitsustele suunatud teenused, mis kokku moodustavad Andmevara käibest vähem kui 50 protsenti. Nende kõrval pakub Andmevara avatud turule suunatud teenuseid nagu IT-majutus, tarkvaraarendus ja digiteerimine ning nende tegevusaladega jääb ettevõte tegelema ka pärast aktsiate müüki.

«Võttes aluseks valitsuse poliitikat konsolideerida riigi tugiteenuseid ning lihtsustada teenuste osutamist ja juhtimisprotsesse, peame põhjendatuks viia riigile pikaajalist strateegilist huvi pakkuvad teenused SMITi ning võõrandada seejärel AS Andmevara aktsiad,» lausus Kuppart.

Vastavalt kehtivale korrale vaatavad ministeeriumid igal aastal üle, kas riigi osalusega ettevõtetes on osaluse omamine jätkuvalt vajalik või mitte.

«Minu hinnangul on SMIT ja Andmevara nii organisatsioonidena kui meeskondade poolest tugevamad kui kunagi varem – see annab meile kindlust selline muudatus just nüüd ette võtta. Samale seisukohale jõudis käesoleva aasta kevadel ka siseminister AS Andmevara üldkoosolekuna ning andis nõukogule suunise alustada Andmevara ümberkorraldamise ja aktsiate võõrandamise ettevalmistamisega,» rääkis Kuppart.

Et rahvastikuregister toimiks ka edaspidi veatult, on plaanis see SMITi üle viia võimalikult terviklikul kujul. Muudatuste tulemusena keegi tööd ei kaota, kuna eeldatavasti liituvad praegu Andmevaras töötavad spetsialistid SMITiga. Siseminister Hanno Pevkuri käskkirjaga on moodustatud ümberkorraldamise ettevalmistamiseks töörühmad, kuhu kuuluvad Andmevara, SMITi, siseministeeriumi ja rahandusministeeriumi esindajad. Töörühmade ülesanne on valmistada ette müügiks vajalikud tegevused ning koostada valitsusele esitatavate dokumentide eelnõud. Lõpliku otsuse nii aktsiate võõrandamiseks kui rahvastikuregistri volitatud töötleja muutmiseks peab tegema valitsus.

Kavas on müüa kõik riigile kuuluvad AS Andmevara aktsiad ning kui kõik kulgeb plaanipäraselt, on muudatused ellu viidud suveks 2015.

Praeguste plaanide kohaselt on aktsiad plaanis müüa avaliku enampakkumise teel. Lõpliku meetodi otsustab ministeerium koostöös konsultantidega. Eesmärk on valida riigile kõige mõistlikum meetod. Aktsiate alghinna määramiseks kaasab siseministeerium sõltumatu hindaja.

AS Andmevara on asutatud 19. septembril 1997, kuigi plaanikomitee arvutuskeskuse õigusjärglasena ulatub ettevõtte ajalugu 1970. aastatesse

AS Andmevara eelkäijad on aastatel 1991-1997 tegutsenud riigiarvutuskeskus, 1990-1991 tegutsenud majandusministeeriumi infokeskus ning aastatel 1970-1990 tegutsenud ENSV plaanikomitee arvutuskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles