Samost: Oettinger väljendus ebaviisakalt ja poliitiliselt ebamõistlikult

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni volinik Günther Oettinger
Euroopa Komisjoni volinik Günther Oettinger Foto: SCANPIX

IRLi poliitik Anvar Samost leidis, et Euroopa Komisjoni digivoliniku Günther Oettinger väljendus komisjoni asepresidendist Andrus Ansipist rääkides kindlasti ebaviisakalt ja poliitiliselt ebamõistlikult.

«Digivaldkonna aparaat on kõik digitaalmajanduse- ja ühiskonna voliniku Oettingeri all, just tema saab selles vallas poliitikat ellu viia, ega valdkondi koordineerivatel asepresidentidel aparaati pole,» tõdes reformierakondlane Hannes Astok Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Oettingeri väljendus oli väga ebaviisakas ja poliitiliselt temast ebamõistlik,» nentis Samost.

«Aga probleem on, et komisjonis on seitse kõrgemat volinikku-asepresidenti, kellel ei ole direktoraati, sadu ametnikke ega eelarvet,» selgitas ta. «Öeldakse, et see väga huvitav olukord, kuna midagi sellist pole varem Brüsselis olnud.»

Samost lisas, et samas olukorras digitaalse ühisturu voliniku ja Euroopa Komisjoni asepresidendi Ansipiga on veel näiteks Läti ekspeaminister Valdis Dombrovskis ja Soome endine valitsusjuht Jyrki Katainen. «Küsimus saab olema, et kellele jääb tegelik võim, kas lihtvolinike kätte, kellel on reaalsed hoovad poliitika elluviimiseks või valdkondi kureerivate asepresidentide kätte.»

Teisipäeval esines Oettinger Saksamaal parlamendi ees ning nimetas vasakpoolse saadiku Halina Wawzyniaki küsimusele vastates Andrus Ansipit «ülejäägiks».

Oettinger ütles, et komisjonis polnud piisavalt palju olulisi ametikohti, seega anti seitsmele ülejäägile valgekraepositsioonid. Ametlikult on Ansipi ülesandeks digitaalse ühisturu kõigi aspektide järgimine, kuid Oettingeri väitel on kogu digikompetents tegelikult temal ja Ansip on vaid koordinaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles