Aasta isa Valeri Kutuzov patrullib lennukiga piiril

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavuseks aasta isaks valiti politsei kolonelleitnant Valeri Kutuzov, kellel on kolm last ning kuus lapselast. Seejuures on Kutuzov ühele lapselapsele ka isa eest.

Lisaks isaks olemisele on Kohtla-Järvelt pärit Valeri Kutuzovil (56) veel teinegi tähtis amet – 40 aastat lennundusvaldkonnas töötanud Kutuzov on hetkel politsei- ja piirivalveameti lennusalgas lennukite eskadrilli ülem. Räägime veidi tema pereelust ja põnevast tööst, mis on äreva julgeolekuolukorra tõttu veidi muutunud

Milliseks isaks te end ise peate?

Ma arvan, et ma ei ole olnud väga range isa. Muidugi tuleb aeg-ajalt öelda lastele ei, et nad aru saaksid, et mõned asjad on lubatud ja mõned mitte. Aga kui nüüd ausalt rääkida, siis oma lapselapsele ma iialgi ei ütle, et ei tohi. Ma ikka püüan selgitada, miks. Suhtumine lastelastesse on hoopis teine kui oma lastesse.

Kuidas on täita 56-aastaselt isarolli 5-aastasele tüdrukule?

Palju on suhtumist, et lapsed on läinud ja nüüd võib enda heaks elama hakata. Mina ausalt ei kujuta ette, kuidas on võimalik elada ilma lasteta. Tuled koju ja oled väsinud, ta vaatab sind, et vanaisa, lähme nüüd… Ikka sa pead minema. Me peame tantsima, harjutusi tegema, üritustel käima, mänge mängima, joonistama… Me oleme ääretult tänulikud, et see väike laps koos meiega elab. Kui kasvatusest rääkida, siis see on nii ema kui isa panus.

Kaua te olete oma abikaasaga koos olnud?

Me tutvusime Kohtla-Järvel keskkoolis 1. septembril aulas esimest korda, aga igal aastal 3. märtsil me tähistame oma esimest kohtingut pereringis. See oli see päev, kui ma võtsin tema käest kinni ja viisin ta jalutama Kohtla-Järvele 74. aastal.

Armastus on vist üpris raske alles hoida nii pikkade aastate vältel. Kuidas see teil on õnnestunud?

Ma arvan, et märksõnad on arvestamine ja andestamine. Elu ongi selline, et kõik ei lähe nagu sa soovid. Meie olime 25-aastaselt juba kolme lapse vanemad. Öeldakse, et esimene laps tuleb armastusest, aga teised lapsed olid juba planeeritud. Meie oleme ajaga õppinud üksteisega arvestama.

Kust tuli otsus piloodiks õppida?

Kohtla-Järvel on pisike lennuväli, seal toimusid lennud ja langevarjuhüpped.  5-6-aastasena käisin koos isaga põllul vaatamas. Ma nägin, kuidas lennukid lendavad ja see meeldis tohutult. Korjasin raamatuid, ajakirju ja fotosid lennundusest. Tulevikus nägin end kindlasti lennunduses, küsimus oli, et mis suunal.

Kui lõpetasin keskkooli, siis tahtsin hävituslennukit juhtida. Abikaasale oli see muidugi šokk. Tol ajal paljud ei teadnudki, mis on lennukid ja kopterid, rääkimata sellest, mis on hävitaja.

Mingil põhjusel ma valisin lennukooli Ukrainas, kus õppisin neli ja pool aastat. Siis suunati mind Poola, siis kaug-itta. Kui Eesti taasiseseisvus, otsustasime koju tagasi tulla.

Selline otsus tuli omal ajal ja ausalt, ma ei kahetse. Ma olen palju näinud ja olen väga rahul.

Kas tunnete end kodusemalt autoroolis või lennukis?

Lennukis olen nagu oma kodus. Tunnen, et olen õiges kohas. Lennukiga hakkasin lendama aastal 75 ja juhiload sain 85. või 86. aastal. Kujutage ette, et 17-aastane poiss lendab lennukiga, aga nii oli. Kui praegu võrdlen lapsi, siis nad on poisikesed selles vanuses alles.

Kui palju olete piloodina oma elus ohukordadesse sattunud?

Ikka olen - mootorihäire, juhtimissüsteemi rike… Kõige keerulisem on see, kui midagi mootoriga juhtub. 40 aasta jooksul on seda vist korra juhtunud, seega lennata on väga turvaline. Kui mootori temparatuur hakkab kasvama, siis lähevad ohutuled kohe tööle, signaal hakkab tööle. Ühe mootoriga saab rahulikult lennuväljale tagasi lennata.

Olete piirivalves 22 aastat töötanud. Millised on täna teie peamised ülesanded?

Me teeme piirivalvelende, transportlende, otsingulende, kui inimene on ära kadunud. Toimetame inimesi haiglasse näiteks saartelt, aga oleme toonud haigeid ära ka Soomest, Rootsist, Taanist ja Venemaalt. Aga kui rääkida sellest, kus lennuk üldse koos meiega on käinud, siis praktiliselt nii kaugel, kuhu Euroopa ulatub. Oleme transportinud kõiki kolme presidenti, sest kui delegatsioon on suur, siis on piirivalvelennukiga ikka odavam minna visiidile kui reisilennukiga. On ka lennuvälju, kuhu reisilennukiga ei saa või see võtab liiga palju aega.

Kas viimase aja ärev julgeolekuolukord on teie tööd mõjutanud?

Viimasel ajal on piiri taga aktiivsem tegevus, mistõttu on patrullimist ida- ja kagupiiril rohkem. Patrulllende on kolm-neli korda nädalas.

Aktiivsus on võrreldes aastatagusega ikka kordades suurem piiri taga. Meie eesmärk on näidata, et me oleme siin, me oleme Eesti riik ja me kaitseme oma piiri. Võrreldes aasta või kahega on poolteist korda rohkem lennutunde.

Oleme neli korda käinud ka Euroopa välispiiridel patrullimas, et jälgida eelkõige, ega ei ole immigrante, kes üle piiri tahavad tulla. Viimasel ajal on kokku üks-kaks lendu päevas, nädalas on kolm-neli lennupäeva raudselt.

Kui palju teil töö kõrvalt jääb aega oma lastelastega tegeleda?

Kui ausalt öelda, siis ikka vähe…tahaks rohkem, aga elu on selline. Kord nädalas ma vastutan oma tütretütre eest hommikust õhtuni. See on minu püha kohustus – ma viin ta lasteaeda ja toon tagasi, valmistan süüa ja mängin temaga, panen magama… Nädalavahetustel üritame väljas käia – kas kinos või teatris.

CV

Valeri Kutuzov

Sündinud 27. oktoobril 1958. a. Kohtla-Järvel

Eesti vabariigi kodanik

36 aastat abielus Marina Kutuzovaga

3 last – Andrei (34), Anna (32) ja Natalja (30), 6 lapselast – noorim on 1,5aastane ja vanim on 11aastane.

Teenistusaste: politsei kolonelleitnant

Haridus

Keskharidus: Kohtla-Järve 14. keskkool, 1975. a.

Rakenduskõrgeharidus: Tsernigovi (Ukraina) Kõrgem Sõjaväeline Lennukool, lendur, 1979. a

Töökäik

1992-1997 Riiklik Lennusalk, lennuki kapten

1997-2009 Piirivalve lennusalk, lennukite eskadrilli ülem

2010 – praeguseni Politsei- ja Piirivalveamet, lennusalk, lennukite eskadrilli ülem

Ühiskondlik tegevus

Eesti Kaitseliidu liige (Tallinna Maleva Meredivisjon)

Tunnustused

2001 Kotkaristi V klassi orden

1993 Piirivalve rinnamärk Mõõk ja Ilves

1998 Piirivalve teeneterist III klass

2003 Piirivalve teeneterist II klass

2003 Piirikotka rinnamärk

2005 Piirivalve teenistusrist 10 aasta teenistusaasta eest

2008 Piirivalve teenistusrist 15 aasta teenistusaasta eest

2013 Politsei teenistusrist 20 aasta laitmatu teenistuse eest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles