Murrame läbi! Erki Berends meenutab pöördelist 9.novembrit 1989 Berliinis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Äkitselt lendas piiripunkti uks ristseliti lahti, praktiliselt eest ära ja välja tormas rohekaspruunis jopes noormees. Esimene inimene, kes murdis seal idast Läände,» meenutab Erki Berends pöördelist 9. novembrit Berliinis 1989, kui avati kurikuulsa Berliini müüri väravad.

Kuku raadio ajakirjanik  Berends sattus pöördeliste sündmuste tunnistajaks tänu juhusele – koos Rein Langi ja Jüri Makaoriviga väisati seal muusikakonverentsi.

Saksamaa idaosas varem korduvalt käinud Berends ei teadnud, et Nõukogude Liidus välja antud teenistuslik pass tagab ligipääsu ka teistesse sõjajärgselt jagatud  tsoonidesse  - näiteks Prantsuse, Suurbritannia ja USA tsooni. Päev enne pöördelisi sündmusi 1989 selle teada saanud mehed võtsid nõuks proovi teha – istusid aga Saksamaa idablokis Berliini Friedrichstrassel S-Bahnile, mis viis nad otse Saksamaa pealinna läänepoolse osa südamesse Kudammile.

«Südamed põksusid, kui viimases idabloki jaamas tulid peale piirivalvurid, uurisid meie passe, lõid kulpi ja lahkusid. Pärast mitut kõhedusttekitavalt hämarat, ämblikuvõrkudega kaetud jaama saimegi läände! Käisime, vaatasime, ja lihtsalt nautisime. »

Järgmisel päeval otsustasid mehed vaadata teisel pool Checkpoint Charliet üle ka Berliini müüri muuseumi. «Nägime kõiki neid jubedusi, mis müüril aastate jooksul toimunud oli,» jutustas Berends.

Mõelnud siis, et teevad veel ühe õlle, kui märkasid järsku, et sealsamas lähedal koguneb grupp ajakirjanikke. «Räägiti, et täna öösel tehakse piir lahti. Eriti tõenäoline see meile ei tundunud, kuid kiiret polnud kuhugi ja jäime samuti ootama,» meenutas Berends.

Rahvast vooris Checkpoint Charlie juurde aina rohkem. Kell lõi südaööd, tiksus edasi, midagi ei juhtunud ning juba hakkasid kostma viled: vaat kus propaganda! «Otsustasime siis koos Rein Langiga minna piiripunkti vaatama, mis seal toimub,» jutustas Berends. Mida ta seal nägi, saad teada videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles