PPA hinnangul on veebikonstaablite olemasolu õigustatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolmandat aastat tegutsevate veebikonstaablite poole on tänavu pöördutud ligi 4000 korral, politsei- ja piirivalveameti (PPA) hinnangul on veebipolitsei töö vajalik ja õigustatud.

Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop kritiseeris oktoobri lõpus Viljandi koolitulistamise valguses veebikonstaablite olemasolu ja leidis, et veebipolitsei ei õigusta oma olemasolu. PPA teabehaldus- ja menetlusosakonna juht Priit Pärkna sellega ei nõustu ja leiab, et veebipolitsei tööd ei tohiks alatähtsustada.

«Veebikonstaablite suurim väärtus on vahetu inimestega suhtlemine neile omases kanalis. Suurem osa tööd tehakse inimeste pöördumiste ja vihjete alusel, ent veebikonstaablid osalevad ka ise avalikes foorumites, annavad nõu ning vajadusel sekkuvad. Loomulikult on olemas ka muid võimalusi internetis info kogumiseks ja politsei neid kasutab, ent see ei tee veebikonstaablite tegevust kuidagi vähemtähtsamaks,» rääkis Pärkna BNSile.

«Internet on üha enam päriselu osa ja politsei lähtub loogikast, et peame olema nähtavad seal, kus on inimesed. Olgu nad vanalinnas või suhtlusportaalis. Veebikonstaablite näol on tegemist oluliste nõuandjatega. Inimesed teavad nende olemasolust ning julgevad kirjutada muredest, millest ametliku pöördumisega suure tõenäosusega teada ei antaks,» märkis ta.

Pärkna lisas, et kui veebikonstaablid avastavad infot, mis kõneleb võimalikust süüteost, siis edastatakse see politseijaoskonda ning asjaga tegeletakse edasi n-ö füüsilises maailmas.

Viimasel kahel aastal on veebikonstaablitel keskmiselt 5500 pöördumist aastas. Tänavu on neid olnud ligi 4000. «Ülemöödunud aastal ja ka mullu oli väga palju küsimusi 2011. aasta juulis kehtima hakanud liiklusseaduse kohta. Kuna tänaseks on toonane uus seadus juba omajagu aega kehtinud, siis nii palju liiklusega seotud küsimusi tulnud ei ole,» ütles PPA pressiesindaja.

Veebikonstaableid on PPAs kolm, neist üks töötab venekeelses sotsiaalmeedias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles