Ester Öpik: õdede põud näitab ameti väärtust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseameti Põhja regiooni juht Ester Öpik märkis, et Eesti on Läti kolleegidelt küsinud välja andmed lennureisijate kohta, kes viibisid samas lennukis koroonaviirusesse nakatunud Eesti elanikuga.
Terviseameti Põhja regiooni juht Ester Öpik märkis, et Eesti on Läti kolleegidelt küsinud välja andmed lennureisijate kohta, kes viibisid samas lennukis koroonaviirusesse nakatunud Eesti elanikuga. Foto: Erakogu

Õdede liidu president Ester Öpik esitab konkreetsed ettepanekud, kuidas vähendada ja kaotada Eestit kummitav meditsiiniõdede puudus.

Aina teravamalt tunda andev õdede puudus – tuhat täitmata ametikohta ning 4000 puudu olevat õde – sunnib küsima, mida oleme õdede põua leevendamiseks teinud või mida oleks võimalik teha.

Praegu töötavate pereõdede vanuse mediaan oli 2012. aastal 51 aastat. See tähendab, et kümne aasta pärast on pool praegustest pereõdedest pensionil. Kõigi õdede puhul on see vaid mõni aasta väiksem – 45. Viimase kümne aasta jooksul on iga aastakäigu pea 250–300 lõpetajast Eestisse tööle jäänud 158 õde. See on pool vajalikust, et hoida õdede arv praegusel tasemel. Selleks et õdede hulk suureneks, peaks igal aastal tööle minema ja jääma 600 õde ning vastuvõtt õeõppesse olema vähemalt 800 tudengit aastas praeguse 400 asemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles