Säga-Aaviku mahetalu on valiku ees, kas jätkata peretaluna või laieneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perenaine Sirje Allik enam palgatööle tagasi ei kipu – olgugi et talus on 
kogu aeg hästi palju teha, on ta praegu oma aja peremees.
Perenaine Sirje Allik enam palgatööle tagasi ei kipu – olgugi et talus on kogu aeg hästi palju teha, on ta praegu oma aja peremees. Foto: Maarja Otsa

Viljandimaal Tarvastu külas tegutsev Säga-Aaviku mahetalu on jõudnud teelahkmele – tootmine kasvas sedavõrd suureks, et edasiste laienduste korral ei piisa enam oma pere jõududest ning tuleks abikäsi juurde võtta. Samas poleks Säga-Aaviku siis enam peretalu.

Praegune tööjaotus Säga-Aaviku mahetalus on perekeskne. Tütar Meelika Allik hoolitseb marjade ja viljapuude eest ning tegeleb mahlade tootmisega, perenaine Sirje Allik kasvatab köögivilju ja peremehe Toomas Alliku õlul on veised ning teravili. Üheskoos tuleb hakkama saada. Peremees ei ole töölisi tallu tahtnud, kuid kätte on jõudnud aeg, et enam kolmekesi kõike teha ei jõuta. Siiani on abikäsi lisaks võetud ainult hooajaliste tööde tegemiseks.

Seega tuleb langetada olulisi otsuseid, kas kasvada suuremaks või hoida praegusi tootmismahte. Töötajate palkamisega peaks tootmist suurendama, et jõuaks palgad ja maksud makstud. Jätkates olemasolevaid ressursse kasutades peaks tootmist vähendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles