Vene arhiivist tuli välja unikaalne Eestis vändatud mängufilm

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komöödia «Laenatud naene» pakub unikaalseid Tallinna kaadreid ja tuntud eesti näitlejate mängu.
Komöödia «Laenatud naene» pakub unikaalseid Tallinna kaadreid ja tuntud eesti näitlejate mängu. Foto: kaadrid filmist

1913. aasta 7. (20.) detsembri Postimees kirjutab, et Tartu kino Imperial ekraanile on jõudnud film «Laenatud naene». «Tallinna Estonia näitlejad. Suur huvitav naljamäng 500 meetrit. Pääosa etendab herra Pinna Tallinnast,» teatab reklaamkuulutus.

Pikka aega arvati, et see tõenäoliselt 1913. aastal vändatud film pole säilinud, kuni Venemaa riiklik filmiarhiiv selle tänavu oma kogust juhuslikult avastas – kataloogipealkirjade «Glupõškin» ja «Riižki glupõškin» (e.k «Riia tobuke») alt – ja äsja sealt naasnud Eesti delegatsioonile tutvustas.

Esimene eesti ehk eestlase vändatud mängufilm see tõenäoliselt siiski ei ole: selleks jääb endiselt Johannes Pääsukese «Karujaht Pärnumaal», mis valmis 1914. aastal. Vähemalt seniks, kuni pole selgunud filmi režissöör ja operaator. Tänu filmiajaloolasele Veste Paasile on teada ainult see, et «Laenatud naese» lasi Tallinnas valmistada Riia levikontori omanik Mintus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles