Afgaanid protestivad tsiviilisikute tapmise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liitlasvägede sõdurid
Liitlasvägede sõdurid Foto: SCANPIX

Ligi 300 elanikku blokeeris Afganistani idaosas ühe peatee ning karjus loosungeid «Surm USAle», millega protesteeriti teadaande peale, et USA väed tapsid viimase reidi käigus kolm süütut külaelanikku.

Kõnealune reid juhtus varahommikul Talibani kontrolli all olevas piirkonnas. Väidetavalt olid USA sõdurid tunginud ühe perekonna majja ning tapnud kolm venda. Seejärel olid nad nende isa kinni võtnud. Politsei uurib praegu neid süüdistusi ning ei soostu juhtunut ei kinnitama ega tagasi lükkama, vahendab Associated Press.

NATO väed aga eitasid taolist süüdistust ning ütlesid, et nad tapsid mõned väidetavad mässulised ning tabasid ka kohaliku Talibani juhi.

Selle peale kogunesid täna hommikul mitmed kohalikud mehed ning alustasid tsiviilisikute tapmise vastast protesti. Mehed blokeerisid peatee ning põletasid kaks Afganistani eraturvafirma veoautot

Taoline sündmus näitab ilmekalt, kui tundlikuks on muutunud iga NATO operatsioon Afganistanis. Tihti on raske eristada kohalikke külaelanikke mässulistest ning mõnikord pöörduvad kohalikud liitlasvägede vastu, isegi kui viimased väidavad, et nad tabasid õiged inimesed.

ÜRO väitel on liitlasväed tänavu kuue kuu jooksul tapnud 386 tsiviilisikut ning 76 protsenti kõigist tsiviilsurmadest on põhjustatud radikaalse islamistliku rühmituse Talibani poolt.

Taliban aga pole selle väitega sugugi rahul ning oma e-mailis Pentagonile süüdistab rühmitus ÜROd Ameerika imperialismi propageerivaks organisatsiooniks, mis üritab Pentagoni häbitud kuritegusid kinni mätsida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles