Galojani karistuse kandmise kohustus ei aegu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan Harju maakohtus
Anna-Maria Galojan Harju maakohtus Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Suurbritannia kohtute uksi kulutava Anna-Maria Galojani tegutsemine tekitab küsimuse, kas niimoodi meelega aega raisates püüab ta jõuda olukorrani, et talle määratud vanglakaristus aegub ja ta ei peagi seda enam kandma minema.

Justiitsministeeriumi kinnitusel seda ohtu pole. «Karistusseadustiku paragrahvi 82 punktide 1 ja 4 järgi peatub kohtuotsuse täitmise aegumine ajaks, mil isik hoidub kõrvale talle kohaldatud karistuse kandmisest või tasumisest ning ajaks, mil isik on välisriigis ja teda ei anta välja või teda ei saa välja anda,» ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Justiitsministeeriumile pole Suurbritannia kohus teada andnud, kas Anna-Maria Galojani asjus on tehtud lahend, ütles Tuulik.

Postimees kirjutas eile, et ehkki briti kohus tegi juba oktoobri keskel otsuse ja lükkas Galojani asüülitaotluse tagasi, leidis naine uue ettekäände, miks teda Eestile loovutama ei peaks - «tema vaimne või füüsiline tervis». Kuna Galojan muutis oma esialgse taotluse alust, pole päris lõplikku otsust ikka veel ning kohus koguneb taas kahe nädala pärast.

Harju maakohus mõistis MTÜ Eesti Euroopa Liikumise (EEL) eksjuhi Anna-Maria Galojan 2011. aastal süüdi ligi 60 000 euro omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Kohus karistas teda ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistusega, millest ta pidanuks vanglas kohe ära kandma viis kuud, lisaks tuli tal maksta tsiviilhagi katteks 47 956,29 eurot ning MTÜ Eesti Euroopa Liikumise kasuks viivised summas 17 658,17 eurot. Karistuse kandmise asemel põgenes Galojan aga Inglismaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles