Ergma võrdles komeedile laskumist Kuule astumisega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Astrofüüsikust riigikogu liikme Ene Ergma hinnangul on kosmosesondi Philae laskumine komeedi 67P/Churyumov–Gerasimenko pinnale sama tähtis sündmus kui inimese astumine Kuule.

«Selleks, et selle komeedi juurde jõuda, lendas see tore satelliit Rosetta 10 aastat tema poole. Ja need 10 aastat ta magas, ta ei olnud elus, siis äratati ta ellu ja see on ka juba suur asi, sest me ei teadnud, mis võib juhtuda kosmoses,» rääkis Ergma ETV saates «Ringvaade».

Tema sõnul on tegu esimese korraga, kui laskutakse planeetidest ja Kuust nii palju väiksemale objektile, mille gravitatsioon on väga väike. «Kui meil on hästi suur heinakuhi, me peidame sinna ära väga pisikese asja ja läheme täpselt selle pisikese asja peale. See tähendab seda, kui palju on inimesed teinud tööd selleks, et kõik need trajektoorid täpselt välja rehkendada, välja mõelda, kuidas me saame kinnitada selle väikese kivikamaka peale ja kuidas me saame pärast andmeid, millest see koosneb,» rääkis ta rahvusringhäälingu uudisteportaali teatel.

Ergma sõnul võiks komeedi edasine uurimine aidata paremini mõista, kuidas Maa tekkis ja millist rolli on komeedid Maa arengus mänginud. «Öeldakse, et komeetidega võib olla seotud isegi elu tekkimine Maal,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles