Ekskavaator tõstab rohkem, kui ise kaalub

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Valdna näitab ainulaadset ekskavaatori katseeksemplari. Ehitamine ideest valmimiseni võttis aega poolteist aastat.
Vahur Valdna näitab ainulaadset ekskavaatori katseeksemplari. Ehitamine ideest valmimiseni võttis aega poolteist aastat. Foto: Kristjan Teedema

Tartu mehed lõid lihtsa ja tubli kopamasina. Vahur Valdna näitab uut koppa oma vanavanemate kodus Nõos. Ta vanaisa oli hobusekasvataja ja isa tegeles raudruunadega – õuel seisavad praegugi traktorid T-14 ja T-15. Vahur Valdna missiooniks sai aga millegi uue väljamõtlemine.

Selleks uueks on väike ekskavaator kaaluga 750 kilogrammi. Masin jõuab tõsta endast suuremat ehk 800-kilogrammist raskust ning kaevata kuni kahe ja poole meetri sügavusele.

Tartust Nõkku sõidutati kopp järelhaagisega tavalise sõiduauto konksu küljes, kuna vanavanemate kodus on käsil remont ja hoone vundamenti on vaja lahti kaevata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles