Hirmukalifaat: vägivald jumala nimel

Vladimir Sazonov
, ajaloodoktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Hirm ja terror, mida külvab Islamiriik Lähis-Idas, on paraku alati olnud ajaloos väga oluline inimeste psühholoogiline mõjutamisfaktor. Sellepärast ongi vägivald Islamiriigi üks alussambaid, kirjutab assürioloog Vladimir Sazonov.

Brutaalse ideoloogia ja sellest lähtuva sama julma terroripoliitika ajaloolised juured Lähis-Idas ulatuvad islamieelsesse ajastusse, mil esimesed despootlikud suurriigid (nt Uus-Assüüria impeerium) olid Lähis-Ida regioonis alles tekkimas. Tegelikkuses püsibki 21. sajandi alguses mõnes mõttes imekombel sündinud kalifaat (IS) paljuski tänu tema poolt läbi viidavale hirmu ja terrori poliitikale, kuid kindlasti ka tänu heale ettevalmistusele, väljaõppele, relvastusele, rahastusele jne.

Islamiriik müüb naftat, gaasi, tegeleb orjakaubandusega, inimröövidega jne. See organisatsioon üritab lõigata kasu igalt poolt, kust seda annab teha, ning kuigi islam usuna ei toeta inimeste tapmist, ei propageeri orjakaubandust ega julmi piinamismeetodeid, on väga küünilised ja pragmaatilised Islamiriigi võitlejad nõus teostama kõike, et nende võim regioonis säiliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles