Inimene ja kosmos

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Mu elu komeedil on alles alanud, oma uuest kodust komeedil 67P räägin teile peagi rohkem... norrrrrrr» võiks tõlkida viimast säutsu, mis kirjutati reede õhtul väikese uurimisroboti Philae kontole suhtlusvõrgustikus Twitter. Kümme aastat ja kaheksa kuud kestnud kosmosereis läbi päikesesüsteemi lõppes kolmapäeval kolmandal katsel eduka maandumisega komeedil 67P/Tšurjumov-Gerassimenko, ent robot jäi kalju varju ja tema päikesepaneelidele ei lange piisavalt valgust, et akut laadida. Philae lülitus välja, kas temaga veel suhelda õnnestub, ei ole teada.

Roboti kohale toonud kosmosesond Rosetta jääb 30 kilomeetri kõrgusele komeedi kohale orbiidile tiirlema ja algab uus ootamine. Jääb lootus, et Päikese suunas kihutav komeet pöördub ühel hetkel roboti päikesepaneelide jaoks soodsamasse asendisse ja Philae ärkab ning jätkab komeedi uurimist ja andmete Maale saatmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles