Blue Siriuse omanikud kaaluvad laeva taastamiseks kaasata projektiraha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blue Sirius vrakk.
Blue Sirius vrakk. Foto: Küllike Rooväli

Tallinna lahel möödunud aastal madalikule sõitnud Eesti vanima purjelaeva Blue Siriuse omanikud loodavad ajaloolise laeva taastada ja kaaluvad lisafinantseeringu saamiseks rakendada projektirahastust.

«Meil on üks plaan ka projektirahastustest rääkida ja need meetmed on veel avamata. Ootame veel mõningaid seisukohti, et kas on võimalik vana laeva taastamiseks kuskilt mõnest meetmest abi küsida. Selles mõttes ei ole veel lõppseisukohta selles osas. Kuna uus projektirahastuste aeg alles hakkab, siis ei ole veel saanud selle kohta selgust,» ütles omanike esindaja Peeter Kruusvall BNSile.

Kindlustus maksis omanikele välja 140 000 eurot, aga tugevalt kannatada saanud aluse taastamiseks sellest summast ei piisa ning omanike esindaja Peeter Kruusvalli sõnul tuleb leida lisaraha. Laeva omanikud said kindlustuselt kokku 190 000 eurot, millest 50 000 kulus laeva madalikult päästmisele.

Kruusvall on öelnud, et taolise ajaloolise laeva taastamine on keeruline ja unikaalne projekt ning täpset taastamismaksumust on raske hinnata. Laeva ootab kuivades sisetingimustes remonti, mis võib kesta kaks kuni kolm aastat. Kruusvalli hinnangul võib aluse taastamine maksma minna 300 000 eurot.

Blue Sirius sõitis Tallinna lahel Aegna saare juures madalikule möödunud aasta 9. augusti õhtul. Õnnetuse põhjusi uurinud Veeteede ameti (VTA) eksperdi hinnangul põhjustas laevaõnnetuse eelkõige laevajuhtide vähesed praktilised kogemused ning teadmiste ja oskuste ülehindamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles