Galerii: Poolas maeti ümber nelja Eesti sõduri säilmed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval maeti Poolas Wrocławi Saksa sõjaväekalmistule ümber nelja Sileesia lahingutes hukkunud eestlase säilmed.

Laupäeva ennelõunal maeti Poolas Wrocławi lähistel asuval Saksa sõjaväekalmistule ümber Teises maailmasõjas Saksa poolel võidelnud 306 sõduri säilmed, nende seas ka neli 1945. aasta alguses Sileesias peetud lahingutes langenud eestlast. Kõik ümbermaetud sõdurid leiti tänavu väljakaevamiste käigus Sileesiast.

Kaks sõdurit neljast on ka nimeliselt tuvastatud. Need on unterscharführer ehk nooremseersant Arnold Pärtel Eesti 20. SS-diviisi 45. rügemendi 1. kompaniist ning unterscharführer Villu Veermäe Eesti 20. SS-diviisi 45. rügemendi 3. kompaniist.

Arnold Pärtel sündis 1927. aastal Põltsamaal ning langes 28. jaanuaril 1945. aastal Sileesias Sławices ehk omaaegses Preisdorfis. Villu Veermäe sündis 1911. aastal Haljalas ja langes 31. jaanuaril 1945. aastal samuti Sławices.

Nelja eestlase surnukehad olid maetud Wrzoski, omaaegse nimega Heidefelde küla peatee äärde. Laupäeval Wrocławi lähistel Nadolice Wielkies asuval Saksa sõjaväekalmistul aset leidvast ümbermatmistseremooniast võtsid osa ka Eesti kaitseministeeriumi ning sõjamuuseumi esindajad. Tseremoonial oli väljas Bundeswehri auvahtkond.

Wrocławi Saksa sõjaväekalmistule on maetud kokku 17 090 saksa mundris sõdinud meest.

Poolas langenud eestlastest sõjameeste otsimisega tegelev harrastusajaloolane Jacek Cielecki ütles Postimehele, et samale kalmistule on maetud ka teised eestlastest sõdurid, keda Poola sõjahaudade ühenduse Pomost on viimastel aastatel leidnud. Saksa poolel võidelnud eestlaste säilmeid on viimastel aastatel leitud Ciepielowice, Karczówi, Nowa Jamka and Wrzoski asulatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles