Päästeekspert: Estonia oleks klaveri asemel võinud Ukrainasse villased sokid saata

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor pianist klaverit mängimas.
Noor pianist klaverit mängimas. Foto: Elmor Riig / Sakala

«Paarist villasest sokist oleks rohkem kasu,» arvas Ukraina missioonilt saabunud päästeekspert Rainer Asuküla klaveri kohta, mille Rahvusooper Estonia Ida-Ukrainas asuvasse kaunite kunstide kooli saadab.

«Või paarist villastest kinnastest. Või mingist tekist...» loetles Asuküla eile õhtul eetris olnud ETV saates «Välisilm». Tema sõnul on Ukraina idaosas, Dnipropetrovski piirkonnas, kus ta kuu aega viibis, olukord väga trööstitu. Näiteks on ukrainlastel suur puudus ravimitest, sest paljud haiglad kasutasid varem Venemaalt tulnud medikamente.

Estonia klaver saadetakse piirkonnast, kus Asuküla viibis, aga paarsada kilomeetrit ida poole, Slovjanski linna, Donetskisse. «Kui kõik sõjad saaks likvideerida ühe sokipaariga, mis siis viga oleks,» on Estonia direktori, Aivar Mäe, vastus kaitseeksperdile. Asuküla peaks tema sõnul ka sellega arvestama, et elu käib Ukrainas edasi. «Kõik ei istu kodudes oodates, millal pomm katusest sisse kukub.»

Aga kas klaver peatab sõja? Mäe ütles Postimehele, et Estonia valis kooli, mis on kõige raskemas seisus. Pärast linna tagasivallutamist venemeelsete käest ei olnud koolil ees näiteks aknaidki. Umbes pooled venemeelsed pedagoogid lahkusid linnast, teiste hulgas direktor. Nüüd on koolil uus ukrainameelne juht. Mäe ise on kooli näinud Skype'i vahendusel.

Mäe: «Kui ma küsisin, mida neil kõige rohkem vaja on, ütlesid pedagoogid, et klaverit. Keegi ei öelnud, et saatke meile sokke ja tekke.» Ta lisab lõpetuseks: «Ei saa nii lihtsale tasandile langeda nagu villane sokk ja ravimid. Inimestele on vaja eluks ka muud. Igaüks aitab, kuidas saab.»

Slovjanski kaunite kunstide koolis, kus õpib üle 600 lapse balletti ja muusikat, on praegu umbes 40 aastat vana Estonia klaver. Eestis pannakse kooli jaoks kokku uus klaver, mis saabub Ukrainasse 12. detsembril.

Klaver soetatakse heategevusliku galakontserdi «Estonia Ukraina heaks» tulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles