Komisjon toetas riigikohtu esimehele esinduskulude maksmise ideed

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Priit Pikamäe.
Riigikohtu esimees Priit Pikamäe. Foto: Margus Ansu

Riigikogu põhiseaduskomisjon toetas täna üksmeelselt ettepanekut, mis näeb riigikohtu esimehele lisaks põhipalgale igakuiselt ette ka esinduskulusid.

Komisjonis oli täna teiste teemade hulgas arutlusel muudatusettepanek kohtute seaduse muutmise seaduse eelnõu juurde, mis näeb riigikohtu esimehele igakuiselt ette esinduskulud. Esindusülesannete täitmiseks hüvitatakse iga kuu 20 protsenti kuupalgast, mis tähendab, et riigikohtu esimehe 5200-eurose kuupalga juures lisanduks esinduskuludena 1040 eurot.

Esinduskulude katmise idee algne initsiatiiv tuli just riigikohtu esimehelt Priit Pikamäelt ning ideed arutati esimest korda möödunudnädalalsel istungil. Toona aga tekitas muudatusettepanek komisjoni liikmeis hulga küsimusi, mistõttu oli tänasel istungil riigikohtu esimees ise kohal, et täiendavaid selgitusi anda, rääkis põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste.

Pärast Pikamäe antud täiendavaid selgitusi sai idee Maruste kinnitusel heakskiidu. «Esimesel korral, kui sellest juttu tegime, väljendas osa liikmeid kahtlusi, aga täna toetati seda saadud selgituste ja läbirääkimiste põhjal üksmeelselt.»

Maruste tõi välja, et kui võrrelda kolme riigivõimu haru – seadusandliku, täidesaatvat ning kohtuvõimu – siis just viimane on kolmest ainus, mille esindajatele mingisugust esindustasu ette ei ole nähtud. Ka eelnõu teiseks lugemiseks koostatud seletuskirjas seisab, et sellisel erisusel riigikohtu esimehe esindusfunktsioonide täitmisega kaasnevate kulude hüvitamise osas puudub mõistlik põhjus.

«Riigikohtu esimees täidab väga mitmeid esindusfunktsioone, näiteks on ta mitme rahvusvahelise kõrgema kohtuorganisatsiooni liige. Samal ajal ei näe õiguslik regulatsioon talle esinduskulusid ette,» selgitas Maruste.

Komisjoni esimehe kinnitusel on muudatusettepaneku täideviimiseks riigikohtul raha olemas, mis tähendab, et riigieelarvest ei tule selleks lisaraha küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles