Julge kodanik peatas purupurjus veokijuhi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikujulguse aumärgi saanud Gunnar Tilk.
Kodanikujulguse aumärgi saanud Gunnar Tilk. Foto: Liis Treimann

Gunnar Tilk pidas tänavu suvel Tallinna-Pärnu maanteel kinni rooli taha purjuspäi istunud veokijuhi, hoides nii ära võimaliku raske õnnetuse. See tegu tõi talle täna kodanikujulguse aumärgi.

3. juuni õhtupoolikul pidas Gunnar Tilk (55) Raplamaal Vigala vallas Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel kinni joobes veoautojuhi ja takistas teda politsei tulekuni lahkumast. Ares olles teatas mees olukorrast politseile ja Enge bensiinijaama juures saadi veoauto koos kaasliiklejaga pidama.

Elektroonikaettevõttes Sincotron müügijuhina töötav Tilk kinnitas, et autasu tuli talle suure üllatusena. Lapsi tal ei ole, elukaaslasele ta oma tunnustusest veel rääkinud ei ole. «Ütlesin talle vaid, et ta saab mind võib-olla televiisorist näha,» muheles Tilk.

Millega veok teile tol õhtul silma hakkas?

Sõitsin tema taga ja ta sõitis nii, et kord oli vastassuunas, kord teepeenral keeramas kohe kraavi. Ega ta liikluspiirangutest kinni pidanud, lasi 90 või 100ga. Oli näha, et inimesel on midagi viga. Siin mingit mõtlemiskohta ei olnudki. See asi tuli seisma saada enne, kui hirmus pauk ära käib, sest liiklus oli päris tihe.

Kuidas te veoki pidama saite?

Algul sõitsin mina auto taga üksi, mingil hetkel tekkis veel teinegi auto. Ma ei mäleta, kuidas me täpselt juhi pidama saime, aga lõpuks ta sinna seisma jäi. Tegime kabiiniukse lahti, juht tuli välja ja viskas teepervele murule pikali, jäi magama. Me olime politseiga kogu aeg ühenduses, aga politseil läks üsna kaua, üle poole tunni pidime küll ootama. Tegime veel nalja, et magab kaineks selleks ajaks, kui politsei tuleb.

Kuivõrd ohtlik see olukord teile endale oli? 

Oma tuttavad uurisid hiljem, et kuidas sa üldse julgesid ... Ei tea ju, mis inimese peas toimub. Juht oli ka küllaltki suur mees, aga ta oli väga rahulik ja ütles, et on võtnud kolm õlut. Võtsime süütevõtmed autolt eest ja ära ja nägime muidugi, et pudel on kahe istme vahel. See oli viski või konjak, täpselt ei mäleta.

Kas olete varem peatanud autot, arvates, et juht võib olla joobes?

See oli kolmas või neljas juhtum, aga need teised jäävad nõukogude aega. Veoautoga on raske, võid ju tuledega vilgutada … Aga kui ta jääb seisma, siis jääb. Sõiduautole saab kõrvale sõita ja käega näidata, et tõmba tee äärde. Kõik on seni seisma jäänud. Oleme võtnud sõiduki karpi nii, et üks sõidab juhile ette ja teine taha, ja siis hakkame vaikselt pidurdama. Veoautoga seda teha ei saa: kui juht purjus on, siis ta sõidab sust lihtsalt üle.

Kas politsei tänas teid, kui lõpuks kohale jõudis?

No ikka jah. Juht pandi puhuma, aga ta ei olnud suuteline puhuma ja viidi jaoskonda.  Mõtlesime, et äkki isegi juht ütleb pärast aitäh, ta oleks ju võinud auto kummuli keerata, siis oleks suured kahjud olnud. Ta oleks võinud ise surma saada või kellegi teise surnuks sõitnud, sest liiklus oli küllaltki tihe. Kui sul on mitu tonni peal, oled suur nagu mürsk. Kui ta oleks sõitnud mõnele bussile sisse, oleks seal võinud olla laipade meri.  

Kas olete selle veokijuhiga hiljem kohtunud?  

Järgmisel päeval andsin politseijaoskonnas ühes toas seletuse, teises toas oli juht olnud. Eks ta oli end kaineks maganud, aga rohkem ma teda ei näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles