Laar: Eesti peab liikuma eelarvetasakaalu poole

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Peeter Langovits

IRLi esimees Mart Laar ütles täna Elvas erakonna suvepäevadel toimunud suurkogul, et Eesti kaks lähiaja prioriteeti on liikuda riigieelarve tasakaalu poole ning teha plaan võlgadesse sattunud omavalitsuste võlakoormaga toimetulekuks.

Tema sõnul on põhjalik analüüs majanduskriisist endiselt tegemata ning meist endist sõltuvate vigade vältimiseks tulevikus vajame Eesti eelarvetasakaalu muutmist jätkusuutlikuks ning peame selle saavutamiseks astuma reaalseid samme.

«Esimeseks testiks Eestile saab küsimus võimalikest lisaeelarvetest. Praeguste prognooside kohaselt koguneb Eesti eelarvesse aasta lõpuks raha rohkem, kui planeeritud. IRLi seisukoht on, et seda ei tohi asuda kulutama, vaid see tuleb suunata eelarve tasakaalupositsiooni parandamisse,» ütles Laar.

«IRLi soov on, et Eesti suudaks edaspidi elada ilma lisaeelarveteta,» sõnas ta. Laari sõnul tuleb Eestil ka 2011. aasta eelarvet koostades püüelda eelarvetasakaalu poole, sest pudrumägesid ja piimamajõgesid pole lähiajal oodata.

«Eesti peab jätkama konservatiivset, eelarvetasakaalule suunatud poliitikat, sest vaid see suudab kokkuvõttes muuta majanduskasvu stabiilseks, anda inimestele tööd ning suurendada nende heaolu,» lausus IRLi esimees.

Mart Laar juhtis tähelepanu ka nende omavalitsuste olukorrale, kes on valitsuse poolt seatud piirmäärasid ignoreerinud ning võtnud endale kohustusi, mida nad ei suuda enam täita.

«IRL leiab, et «punasesse» omavalitsused peavad paika panema selge plaani, kuidas ja millal nad oma võlakoormat vähendavad. Kui nad seda ei suuda, võivad nad euroraha saamisel lükkuda nimekirja tagumisse otsa,» lausus Laar.

Tema sõnul seatakse omavalitsuste võlakoormat vastutustundetult suurendades ohtu mitte ainult kohalike inimeste, vaid kogu Eesti heaolu. Samas ei pea IRL õigeks, et praegusi omavalitsusi karistataks eelmiste omavalitsuste möödalaskmiste eest. Omavalitsustele tuleb anda võimalus võlakoormat vähendada, kui nad seda ei tee, on tagajärjed automaatsed.

Lisaks poliitilistele mõttevahetusele kinnitas suurkogu IRLi mulluse majandusaasta aruande, mis on juba varem saanud nii eestseisuse kui volikogu heakskiidu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles