Valjala matmispaigast on leitud 17 skeletti

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Reuters / Scanpix

16. juulil alustatud väljakaevamised Valjalas on tänaseks päevavalgele toonud juba 17 skeletti. Suur osa leitutest on naised, mõned üksikud mehed ning kolm last.

Leiud on pärit 13. sajandist, mistõttu võisid Tallinna Ülikooli arheoloogiaprofessori Marika Mägi sõnul osad üleminekuperioodi inimesed olla sündinud veel paganlikus ühiskonnas, kuid kristlikult maetud saada. Enne kristluse tulekut oli Saaremaal tavaliselt kombeks surnukehad põletada, vahendas Meie Maa.

Tolleaegsete meeste eluiga võis Mägi sõnul olla umbes 20-30 aastat, kuid kes sõdalaseperioodi üle elas, võis elada ka isegi 50 aastaseks. Naiste eluiga lühendas asjaolu, et umbes pooled või isegi kaks kolmandikku surid sünnitustel.

Ühe leitud naise lagipeast avastasid arheoloogid ka augu, mistõttu on põhjust arvata, et tegu oli vägivaldse surmaga.

Tervikuna säilinud skelettidelt mõõdeti kahe naise pikkuseks 157 ja 169 cm ning ühe mehe pikkuseks 180 cm, mis oli tolle aja kohta üpriski pikk.

Arheoloogide sõnul on naistematused olnud väga rikkalikud. Nimelt on surnutele lisaks seljas olnud uhketele rõivastele ka panuseid hauda kaasa antud.

Haudadest on leitud lisaks nugadele, sõlgedele ja vööle veel sõrmuseid ning käevõrusid, mis olid ühe naise selja all ning ühel väikeses paunakeses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles