Mikser: Rõivas võiks piirduda kampaanias erakonnajuhi võimalustega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe, kaitseminister Sven Mikseri sõnul peaks peaminister Rõivas Reformierakonna esimehena partei valimisreklaami tehes piirduma ainult nende võimalustega, mida võimaldab erakonna esimehe roll.

Mikser lausus, et peaministril on kindlasti olemas juurdepääs Eesti kaitseväe baasidele ning see, kuidas ta täpselt oma ametikohast tulenevaid võimalusi kasutab, on tema enda otsus.   Kaitseminister ei näe Reformierakonna valimisklipi tegemises Ämari lennubaasis otseselt midagi seadusevastast.

«Peaministri büroo, Reformierakond ja kaitsevägi on andnud oma selgitused asja kohta. Tegelikul ei ole peaministril mingisuguseid piiranguid ega takistusi õhuväebaasi külastamisel ja seal filmimisel. See, mida kaamera ees öelda, on peaministri otsustada. Seaduse mõttes midagi küsitavat ma seal ei näe,» ütles Mikser Postimehele.

SDE esimees lausus, et Taavi Rõivas on igal ajahetkel peaminister kui ka oma erakonna esimees ja see piir nende kahe rolli vahel on võrdlemisi raskesti määratletav. «Erakonna reklaami tehes peaks ta piirduma nende võimalustega, mida pakub erakonna esimehe positsioon. Samas ei saa ta ennast erakonna esimehena kindlasti taandada peaministri rollist,» sõnas sotside esimees.

Mikser märkis, et kindlasti ei oleks ka temal kaitseministrina takistusi Ämari lennubaasi külastamiseks, kuid ta on seisukohal, et valimisreklaame saab filmida ka teistes kaunites kohtades ning õhuväel ja liitlastel peaks laskma segamatult oma tööd teha. Ta kinnitas, et Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal ei ole kindlasti kavas Ämari lennubaasis ega ka mõne muu kaitseväe objekti juures valimisklippe filmida.

Mikser ei ole nõus Taavi Rõivase eile väljaöeldud üleskutsega, et kõik erakonnad võiksid kasutada Eesti kaitseväe rajatisi võtteplatsidena.

«Kindlasti ei oleks see kaitseinvesteeringute sihipärane kasutamine, kui me sunniksime õhuväge üleliia palju võõrustama inimesi, kes tahavad seal teha videoülesvõtteid. Kindlasti ei oleks juhuslike inimeste jalutamine lennurajal päris kooskõlas ka turvanõuetega. Kui peaminister tunneb huvi lennuraja olukorra vastu, peaks tal kindlasti juurdepääsu võimalus peaks olema, aga ma arvan, et see peaks olema pigem erandlik,» lausus ta.

Mikseri sõnul peaks kaitsevägi tegelema nende tegevustega, mis on kaitseväele ette nähtud seadusega kohustustena ja hoiduma nendest tegevustest, mis on kaitseväele keelatud.

Rõivas ütles eile Postimehele, et Ämari lennubaas on Eesti riigikaitse sümbol, samamoodi, nagu Stenbocki maja on üks riigivõimu sümbolitest. Ta avaldas valmisolekut lubada teiste erakondade juhte võimaldama ligipääsu Stenbocki majale ja oma kabinetile, juhul kui nad soovivad seal oma valimisklippe filmida.

Mikser ei öelnud otsesõnu välja, kas ta soovib seda võimalust kasutada.

«Millised saavad olema Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimiskampaania klipid, otsustame erakonnas koostöös reklaamipartneritega. Juhul kui me peame vajalikuks kasutada taustana või võttekohana Stenbocki maja, siis me kindlasti palume selleks nõuetekohaselt luba,» ütles ta.

Peaminister Taavi Rõivase osalemine Ämari lennubaasis filmitud valimisklipis on tekitanud diskussiooni, kas kogu klipi filmimise ja lennubaasi territooriumile pääsemine on kooskõlas seadustega.

Taavi Rõivas jättis täna Ämari lennubaasis koos NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga antud ühisel pressikonverentsil sellele küsimusele sisuliselt vastamata. Ta ei vastanud Postimehe ajakirjaniku küsimusele ka pärast pressikonverentsi, soovitades pöörduda kellegi teise poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles