Enimexi ja selle juhi kohtuprotsess algab septembris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus veos süüdistatava lennufirma Enimex ja selle juhi Andrei Kislõi kohtuprotsess algab septembris.

Harju maakohus määras eelistungi 22. septembrile, kui menetluspooled saavad esitada kohtule taotlusi ning panevad paika protsessi ajagraafiku.

Enimexi süüasi oleks võinud juba mullu detsembris saada lahendi lõpetamisega otstarbekuse kaalutlusel, kuid Kislõi polnud sellega rahul ja nõudis, et süüasja arutatakse kohtus üldmenetluse korras.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi rikkusid Enimex ja Kislõi eriluba nõudnud lennukirehvide Eestisse sisseveoga seadust.

Süüdistuse järgi ostis Kislõi Enimexi juhatuse liikmena 2006. aasta alguses ühelt Vene firmalt 30 lennukirehvi, et kasutada neid AN-72 tüüpi õhusõidukitel. Seejärel otsis Kislõi sobiva transpordifirma, mille ülesanne oli rehvid sama aasta veebruaris veokiga Venemaalt Eestisse tuua. 2006. aasta veebruari keskel saabusid rehvid Narva piiripunkti kaudu Eestisse ja jõudsid tõrgeteta Tallinnasse.

Süüdistuse järgi oli Kislõi teadlik, et AN-72-100 ja AN-72-100D lennukid olid projekteeritud sõjalisteks transpordilennukiteks ning seega olid kõik nende varuosad loetud sõjaliseks kaubaks ja vajasid üle piiri transportimiseks eriluba. Kislõi aga eriluba ei taotlenud ei ning rikkus sellega strateegilise kauba seadust, seisab süüdistuses.

Rehviveo avalikuks tuleku järel käivitas riigiprokuratuur Kislõi ja lennufirma kui juriidilise isiku suhtes kriminaalmenetluse, mis päädis osaliste kohtu ette saatmisega. Süüdimõistmisel ähvardab Kislõid kuni viieaastase vangistus ning Enimexi rahaline karistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles