Argo Ideon: vahva kogu, kaks aastat hiljem

Argo Ideon
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: PEETER LANGOVITS/PM

Mida rahvakogu-katse meile siis näitas? Minu meelest eelkõige seda, et paljude inimeste meelest ei jõua nende seisukohad otsustajateni ega mõjuta nende tegevust. Nii saavad tuult tiibadesse ideed, kuidas olukorda muuta. Muidugi suhtutakse nendesse tüüpiliselt paraja skepsisega. Kui kodanikul tekib lootus, et tema seisukohta võetakse kuulda, võib tema osalusvalmidus hüppeliselt tõusta.

Kõrvalasuvas ülevaates märgib üks rahvakogu üks eestvedajaid Hille Hinsberg, et ettevõtmise (ilmselt ühe peamise) tulemusena võttis riigikogu vastu seaduse kollektiivsete pöördumiste kohta. Seega andis katse rahva arvamuse väljaselgitamiseks ühes küsimuses uue mehhanismi rahva arvamuse edastamiseks võimulolijatele.

Kollektiivne pöördumine, mida tuleks riigikogu komisjonis arutada ja seisukoht võtta, peab seaduse nõuete järgi saama vähemalt tuhat toetusallkirja ning sisaldama konkreetset ettepanekut. Lisada tuleb kuni kolmeleheküljeline põhjendus, kuidas ettepanek olukorda parandaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles