Euroopa pangandusliit on käivitunud

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pea neli aastat tagasi alanud Euroopa võlakriisi üheks tulemuseks oli Euroopa pangandusliidu loomine. Sisuliselt võib lugeda liidu alguseks selle aasta 4. novembrit, mil käivitus euroala ühtne pankade järelevalvemehhanism.

Tegemist on euroala hõlmava ühtse pankade kapitalijärelevalve mehhanismiga (SSM), mille eelkõige planeerivaks, koordineerivaks ja otsustavaks keskuseks on Euroopa Keskpank (EKP). Menetlusi rakendavad ning otsuseid viivad ellu euroala finantsjärelevalveasutused, Eestis on selleks institutsiooniks finantsinspektsioon.

Eestis läheb otsese ühtse järelevalve alla kaks panka – Swedbank ja SEB. Emapanga suuruse tõttu läheb otsese järelevalve alla ka DNB, aga nende osakaal siinsel turul on väga väike. Ülejäänud krediidiasutused (pangad ja välispankade filiaalid) jäävad finantsinspektsiooni jurisdiktsiooni, samuti jääb inspektsioon tegema teenusejärelevalvet kõigi krediidiasutuste ja teiste reguleeritud finantsjärelevalve subjektide, nagu investeerimisfondid, kindlustusasutused jmt üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles