Uus peapiiskop peab EELKi suurimaks probleemiks vaimulike garantiisid

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) uueks peapiiskopiks valitud Urmas Viilma sõnul on kiriku suurim probleem vaimulike sotsiaalsed garantiid.

Viilma ütles Postimehele, et vaimule sotsiaalseid garantiisid ei tule keegi EELKi eest lahendama.

«Kirikuhoonete puhul me loodame riigi, omavalitsuste ja välispartnerite toele. Kiriku töötegijate sotsiaalsed garantiid on aga kiriku enda ülesanne ja see on asi mida tuleb hakata lahendama,» lausus Viilma.

Suuri muudatusi ei ole Viilmal luterliku kiriku juhina kavas kiiresti ette võtta.

«Peapiiskop seatakse ametisse 2. veebruaril ja pool kuud enne seda koguneb valitud konsistooriumi järgmine koosseis. Siis selgub, kuhu suund võetakse. Kirikul on olemas ka suure töö tulemusel tehtud arengukava, mis annab ideed, kuhu suunduda,» ütles Viilma.

Narva Aleksandri koguduse pankroti puhul peab peapiiskop vajalikuks kõigepealt olukorras selguse saamist ning selle põhjal saab otsustada edasised sammud.

«Kõigil osapooltel tuleks kokku saada ja ära fikseerida, mis olukorras me oleme ja mida me üleüldse teha saame. Kiriku esmane huvi on inimesed ja inimeste teenimine jumalasõnaga. Sellega peame me kõigepealt tegelema. Narva kogudus ei oleks hakanud kiriku ehitust üksi vedama, kui ei oleks olnud partnereid - riiki, Narva linna ja kirikuvalitsust. Kõik osapooled peavad olukorra lahendamiseks kokku tulema,» rääkis Viilma.

Ühiskonnas suuri lahkhelisid tekitanud kooseluseaduse kohta ütles Viilma, et EELK ja ka kõik teised Eesti Kirikute Nõukogusse kuuluvad kirikud ei toetanud selle seaduse vastuvõtmist.

«Ma osalesin ka ise meeleavaldusel kooseluseaduse vastu. Üks asi, mida ma ette heidan, on kooseluseadusega kiirustamine ja dialoogi puudumine. Otsustamine käis surve all ja selles mõttes oli see protsess läbi viidud kiirustades ja valesti,» ütles Viilma.

Kui Urmas Viilma ei ole saanud peapiiskopiks oleks ta toetanud sellele kohale Tartu Pauluse koguduse õpetajat Joel Luhametsa, kes eelmisel nädalal peapiiskopiks kandideerimisest loobus.

«Mul on väga kahju, et Joel Luhamets loobus kandideerimisest, ma oleks kindlasti toetanud teda. Mõeldes kolme vastaskandidaadi peale, on meil kõigil plussid ja miinused. Kui ma välistaksin ennast, siis ma usun, et minu hääl oleks võinud kõigile minna, ma ei hakka spekuleerima, sest ma ei pidanud mõtlema selles suunas,» ütles Viilma.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) uue peapiiskopi valimistelt väljus täna võitjana senine kirikuvalitsuse kantsler ja Tallinna piiskopliku Toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma.

Koos Nõmme Rahu koguduse õpetaja ja EELKi usuteaduste instituudi juhataja Ove Sanderiga teise hääletusvooru pääsenud Viilma kogus 32 häält, valituks osutumiseks piisanuks ka 30 häälest. Sander sai lõppvoorus 26 häält.

Esimeses voorus langesid välja Haapsalu Püha Johannese koguduse õpetaja, Lääne praostkonna praost Tiit Salumäe ja Viljandi jaani koguduse õpetaja, Viljandi praostkonna praost Marko Tiitus.

Esimeses voorus jagunesid hääled järgmiselt: Viilma 23 häält, Sander 13, Marko Tiitus 12 ja Tiit Salumäe 9 häält.

Uus peapiiskop astub ametisse 2. veebruaril 2015. Seni täidab piiskop Einar Soone peapiiskopi kohustusi. Senine peapiiskop Andres Põder pani möödunud nädalavahetusel ameti maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles