Scoutspataljon kolib Paldiskist Tapale

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scoutspataljoni embleem.
Scoutspataljoni embleem. Foto: Eduard Laur

Hollandilt ostetavad jalaväe lahingumasinaid hakkab kasutama Scoutspataljon, mis kolib seoses sellega Paldiskist Tapale.

Kaitseminister Sven Mikser ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et Tapale on kavas luua harjutusala, kus saab teha jalaväe lahingumasinatega sõiduharjutusi. Lahinglaskmisi saab lahingumasinatega harjutada kaitseväe keskpolügoonil.

Tapal asub kaitseväe 1. jalaväebrigaad.

Valitsus volitas tänasel istungil kaitseminister Sven Mikserit allkirjastama jalaväe lahingumasinate CV90 ostulepingu Hollandi kuningriigiga. Hankeleping sõlmitakse 9. detsembril Hollandis.

Eesti hangib 44 jalaväe lahingumasinat CV90, tankide Leopard I baasil ehitatud relvastuseta toetusmasinad ning masinate hoolduskomplektid. Lisaks on plaanis ka laskemoona ja varuosade ühine hankimine koos Hollandiga vastavalt kahepoolsele koostööleppele.

Kaitseminister Sven Mikser ütles, et tegemist on Eesti läbi aegade suurima kaitsehankega. «Jalaväe lahingumasinad viivad Eesti kaitseväe võitlusvõime uuele tasemele,» sõnas ta. «Koos iseliikuvate suurtükkide ja hiljuti lõpule viidud tankitõrjeraketisüsteemide Javelin hankimisega on tegemist ühega kolmest riigikaitse arengukava peamisest prioriteedist.»

Mikseri sõnul saab Eesti hea hinna eest väga head jalaväe lahingumasinad, mis on tänapäevased, ennast lahingutes tõestanud ning valmistatud põhjamaade tingimusteks. «Valikuprotsessi käigus hindasid meie eksperdid erinevaid võimalikke meile sobivaid lahingumasinaid ning CV90 ostus neist kõige moodsamaks ja parimate lahinguvõimega masinaks,» sõnas kaitseminister.

Jalaväe lahingumasinad CV90 hakkavad kuuluma elukutselistest kaitseväelastest koosneva Scoutspataljoni relvastusse, et tagada pataljoni manöövrivabadus, suurem tulejõud ja parem kaitstus. CV90 jääb kaitseväe relvastusse aastakümneteks.

CV90-d jõuavad Eestisse järk-järgult aastatel 2016-2018. Samaaegselt masinate tarnega hakkavad kaitseväelased alates järgmisest aastast saama väljaõpet, samuti arendatakse järk-järgult vajalikku taristut ja harjutusalasid.

Hollandi kaitsevägi toob järgmise aasta veebruaris Eestisse väikese arvu jalaväe lahingumasinad, et harjutada siin koos Eesti kaitseväelastega. Samuti osalevad hollandlaste CV90d vabariigi aastapäeva paraadil 24. veebruaril. 

Eesti hangitavad CV90d on kasutatud, ent suhteliselt uued. Kõik masinad läbivad enne üleandmist Hollandis hoolduse ja remondi.  

CV9035NL on Rootsis Madalmaade Kuningriigi maaväe tarvis välja töötatud Combat Vehicle 90 (CV90) perekonna jalaväe lahingumasin. Masinate tootja on BAE Systems Hägglunds AB. CV90 võeti relvastusse 1990. aastate keskel.

CV90 on Hollandi, Taani, Norra, Šveitsi, Soome ja Rootsi kaitsejõudude relvastuses. CV90 tõestas end ka Afganistani rasketes oludes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles