Keskerakondlased: me ei usalda Jõelähtme vallavanemat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Umboja.
Andrus Umboja. Foto: Liis Treimann

Eile toimunud Jõelähtme vallavolikogu istungil esitati reformierakondlasest vallavanemale Andrus Umbojale umbusaldusavaldus. Umboja ise lükkab kõik talle esitatud süüdistused tagasi.

Keskerakonna Jõelähtme osakonna esimehe Valeri Tammelehe sõnul on peamine umbusaldamise põhjus Harjumaal Jõelähtmel asuva Ruu kaevandusega seotu.

«Reformierakonna juhitav valitsus eesosas peaminister Andrus Ansipi ja keskkonnaminister Jaanus Tamkiviga andis juulis ärimeestele kaevandmisloa meie vallas asuvas Ruu maardlas lubjakivi kaevandamiseks, mis oluliselt kahjustab kohalikku elukeskkonda ja loodust,» ütles Tammeleht. «Samas teadlaste, eelkõige professor Rein Einasto andmete kohaselt on Eestis piisavalt uuritud paekivivarusid sellistes kohtades, kus kaevandamise kahjulikud mõjud on oluliselt väiksemad.»

Ta lisas, et Umboja juhitav vallavalitsus on kaevanduse ümber sahkerdamisega varjanud volikogu ees olulisi fakte ning andnud moonutatud pildi kaevandamisega seotud asjaoludest. Seda kõike eesmärgiga kallutada volikogu vallavalitsuse ettepanekut heaks kiitma.

Umbusaldusele allakirjutanud on veendunud, et seaduserikkumiste näol ei ole tegemist lihtsalt vallavalitsuse ja vallavanem Umboja poolsete tegematajätmistega ja saamatusega, vaid teadlikult ärimeestele soodsate otsuste tegemisega Toompealt tulevate reformierakondlike juhtnööride järgi. 
Tammelehe väitel ei ole vallavalitsus Umboja juhtimisel astunud piisavalt jõulisi samme ning ei ole kasutanud oma seaduslikke õigusi ka Loole karjääri rajamise vastu võitlemiseks. Seega ei ole Umboja suuteline reaalselt kaitsma vallaelanike huve.

Umbusaldusavalduse kirjutasid alla keskerakondlased Ljudmilla Kaska ja Ljudmilla Bauer ning valimisliidu Koduvald Jõelähtme liikmed Ardo Lass, Arvo Olek ja Kai Rimmel.

Andrus Umboja ütles Postimees.ee`le, et umbusaldusavalduses süüdistatakse teda Reformierakonda kuulumises ning nõutakse erakonnast lahkumist. See on tema sõnul räige isikuvabaduste ahistamine.

Umboja väitel ei vasta tõele see, nagu oleks ta vallavolikogule kaevanduste rajamise teemal midagi ütlemata jätnud. Ta lisas, et kui osa volikogu liikmeid ei viitsi osaleda volikogu komisjonide töös ega töö- ja rahvakoosolekutel, siis ei saa neile volinikele keegi vägisi infot edastada.

Samuti ei saa Umboja sõnul keegi teda süüdistada kaevandajate soosimises. Tema juhitav vallavalitsus on esitanud vaide Maardu graniidikaevanduse keskkonnamõjude hindamise aruande heakskiitmise kohta, samuti on esitatud taotlus Loo planeeritavale kaevandusalale looduskaitseala moodustamiseks.

Ruu kaevanduse vaidlustamise osas teeb vallavalitsus praegu koostööd Ruu küla seltsiga. Muuga sadamasse kavandatava pumphüdrojaama osas keeldus aga vallavalitsus väljastamast projekteerimistingimusi ja ehitusluba ning nõudis detailplaneeringu koostamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles