Ivar Sakk: majasaaga tagajärjed on meid valusasti karistanud

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Sakk
Ivar Sakk Foto: Peeter Langovits

Postimees esitas Eesti Kunstiakadeemia rektorikandidaatidele kolm küsimust. Uus rektor valitakse akadeemiale 27. jaanuaril, tema ametiaeg algab 4. aprillil ja kestab viis aastat.

Vastab disainiteaduskonna professor Ivar Sakk.

Miks peaks üks tudeng kunstiakadeemiasse õppima tulema, kui statistikaameti andmetel on bakalaureuse- ja magistriõppe lõpetanute kuu keskmine sissetulek kõige madalam koolidest?

Minu andmetel on statistikaameti küsitlus läbi viidud ülikooli äsjalõpetanud kontingendi põhjal. Kuna meie riik ei paku kunstnikele töökohti, nagu arstidele, näitlejatele, õpetajatele või ametnikele, alustavad nad oma töist elu enamasti ettevõtjatena. Ja vastloodud ettevõtted kõrgeid palku tavaliselt maksta ei suuda. Kuid see möödub peagi. Lisaks käsitleb nimetatud statistika vaid palga- ja ettevõtlustulu, jättes maksulaekumise metoodika erinevuse tõttu FIE-d arvestamata. Aga just füüsilisest isikust ettevõtjana alustamine on tavaline mitmetel vabade kunstide aladel, kus kollektiivne töö pole nii enesestmõistetav.

Ning veel – kõike ei saa rahaga mõõta. On olemas ka sellised kategooriad nagu pühendumus, armastus ja sõltumatus. Kui sa armastad oma ametit, on sellel suur jõud. Ja see aitab elada isegi meie kõike rahaga mõõtvas maailmas.

Kas kunstiakadeemia õppehoone lammutamine oli teie hinnangul õige samm? Palun põhjendage.

See ei olnud õige samm ning selle tagajärjed on meid ka valusasti karistanud. Kogu see majasaaga on keeruline pundar poliitiliste, bürokraatlike, personaalsete ning idealistlike huvide ja veendumuste vastuolust, mis etendus klassiviha õhutusel neoliberalistlikus ühiskondlikus ruumis. Ja seda siinkohal lahata on liiga keeruline.

Millist muutust kunstiakadeemia teie hinnangul kõige enam vajab?

Stabiilsust, rahu ja soodsat töökeskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles