Mart Kalm: vajalik on normaalse õpikeskkonna taastumine

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kalm.
Mart Kalm. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Postimees esitas Eesti Kunstiakadeemia rektorikandidaatidele kolm küsimust. Uus rektor valitakse akadeemiale 27. jaanuaril, tema ametiaeg algab 4. aprillil ja kestab viis aastat.

Vastab teadusprorektor professor Mart Kalm.

Miks peaks üks tudeng kunstiakadeemiasse õppima tulema, kui statistikaameti andmetel on bakalaureuse- ja magistriõppe lõpetanute kuu keskmine sissetulek kõige madalam koolidest?

Kunstikoolide vilistlased ei teeni kuskil maailmas ränka raha, aga ometi on sinna sageli palju suurem tung kui tulusatele erialadele. On ju tore, et kõik noored pole ahnitsemist õhutavast neoliberaalsest ajupesust segi kamminud ja tahavad ausalt tegelda oma kutsumusega. 

Teistpidi võiks küsida, et kas eesti ühiskond on teinud kõik selleks, et kunstnik inimese moodi teenida saab. Ootame põnevusega Vabadussambaga näpud kõrvetanud poliitikute uusi ideid valimisplatvormides, sest protsendiseadus on olnud ju vaid üksikmeede. Miks on arendajatel äriplaani sissekirjutatud arhitekti närvutamine, kui me uue korteri eest peame maksma hingehinda ja pärast leiame need arendajad rikkurite edetabelites? Millal tuleb eesti majandus välja allhankefaasist ja alustab oma tootearendusega, mida ilma EKA vilistlastest disaineriteta on raske ette kujutada. Kunas plaanib Postimees kunsti- jm kriitikutele maksma hakata nende töö intellektuaalse panuse väärilist honorari?

 Kas kunstiakadeemia õppehoone lammutamine oli teie hinnangul õige samm? Palun põhjendage. 

Vabariigi valitsus oli EKA ehitamiseks vahendid eraldanud. Kas teie arvate, et vabariigi valitsuse usaldamine ei ole õige samm?

Millist muutust kunstiakadeemia teie hinnangul kõige enam vajab?

Normaalse õpikeskkonna taastumist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles