Pressiesindaja: sõltuvushaigusega inimene teabeametisse ei sobi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus mõistis teabeametnikud omastamises süüdi.
Kohus mõistis teabeametnikud omastamises süüdi. Foto: Riigiprokuratuur

Pressiesindajate kinnitusel on nii teabeametil kui kapol olemas kontrollmehhanismid, mis maandavad sõltuvushaigusega inimese seal töötamise riski.

Postimees kirjutas neljapäeval, et välisluure raha omastamise kriminaalasjas selgus, et Eesti välisluure üht tähtsamat, erioperatsioonide ja värbamiste valdkonda aastaid juhtinud Sergei Bõstrov oli kokaiinitarvitaja. Kaitsepolitsei uurijad leidsid tema kodu ja auto läbiotsimise käigus kokaiini. Vähem kui gramm kokaiini oli mõeldud tarvitamiseks endale ja vajadusel edasiandmiseks tuttavatele.

«Kõigepealt parandus: Bõstrov sai karistada narkootilise aine omamise, mitte tarbimise eest,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang, vastates Postimehe küsimusele, kui palju teabeamet kontrollib oma töötajate võimalikku narkootikumine tarbimist ning milliseks hindab julgeolekuasutuse jaoks riski narkosõltlasest töötaja korral.

«Inimese võimalik ühekordne eksimus ei pea tähendama kohest töölt eemaldamist, küll aga oleks probleemiks sõltuvuskäitumine ja sõltuvushaigus narkootikumidest, alkoholist või hasartmängudest,» ütles Sang. «Teabeametis toimivad kontrollmehhanismid, mille kaudu on sellised riskid maandatud,» lisas ta.

Ka kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp kinnitas, et kapo hindab pidevalt erinevaid riske oma töötajate puhul, nii juurdepääsuõigust andes kui ka muul ajal.

«Igasugused sõltuvushaigused on risk. Iga alkoholi tarvitanud inimene pole alkohoolik ja elus pokkerit mänginud inimene hasartmängusõltlane, nii et kõik riskid kohe ei realiseeru,» lisas samas Puusepp.

Harju maakohu kinnitas kolmapäeval kokkulepped, millega teabeameti endised töötajad Sergei Bõstrov, Pavel Kotkin, Ines Piibeleht ja Sven Randlane mõisteti süüdi omastamises ja riigisaladuse avalikustamises. Sergei Bõstrov mõisteti süüdi ka narkootilise aine kokaiini väikeses koguses ebaseaduslikus käitlemises. Lauri Vihula mõisteti süüdi omastamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles