Vana villa teenib kultuuri järjepidevust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Konstantin von Oettingenile kuulunud villas vallikraavi nõlval keeb tasaselt Tartu kultuurikatel.
Alexander Konstantin von Oettingenile kuulunud villas vallikraavi nõlval keeb tasaselt Tartu kultuurikatel. Foto: Tiigi seltsimaja arhiiv

Seda ei juhtu tihti praegusel ajal ega juhtunud vist ka poolteist sajandit tagasi, et viibid ühe Liivimaal laialt tuntud suure ja mõjuka aadliperekonna liikme vastuvõtul.

Aga nii see Tartus oktoobrikuu viimasel päeval ühes Toomemäe-taguses majas võimalikuks sai. Vastuvõtule oli kutsunud majaomanik, teoloogiaprofessor ja Londoni rahvusvahelise statistikainstituudi auliige Alexander Konstantin von Oettingen.

Tore maja, kus vastuvõtt aset leidis, on tegelikult teine talle kuulunud villa. Selle projekteeris tema õepoeg arhitekt Rudolf Engelhardt 1879. aastal. Hoone kerkis vallikraavi kõrgele nõlvale aastail 1880-1881.

See kaheksakandilise nurgatorniga kahekorruseline hoone mahutas 1890. aastal oma pinnale ka Tartu loodusuurijate seltsi. Ülikooli meteoroloogiaobservatoorium kasutas selle maja torni ja pööningut vaatluste tegemiseks.

Villaomanikku, autoriteetset, kiriku ametlikust joonest kõigutamatult kinnipidavat teo­loogiaprofessorit Alexander von Oettingeni kutsunud üliõpilased tagaselja Paavstiks ja tema esimest elamut vallikraavi otsakrundil Vatikaniks.

Tema teist, punastest tellistest maja (praegune aadress Tiigi 11) aga nimetanud üliõpilased naljatoonil Rotenburgiks selle välise sarnasuse pärast Riia lähistel asuva vaimuhaiglaga.

Üles kõrgele vallikraavi nõlvale ehitatud vendade Oettin­genide maju ja nende aedu ühendas jalgväravatega rada. Naljamehed ütlesid, et see on vooruse rada ...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles