Raekojas näidatakse keskaegsete pinkide sõnumeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Raekoda.
Tallinna Raekoda. Foto: Liis Treimann

Kolmel detsembrikuu pühapäeval avab Tallinna Raekoda oma uksed ning kutsub tutvuma haruldaste keskaegsete pinkidega. 

Virtuaalne näitus «Armastuse orjad – keskaegne moraal või satiir?» toob külastaja ette raekoja pinkidel kujutatud lood ning avab sõnumi, mida need kannavad.

Raekoja pinke ehivad kangelased, kes on pärit piiblist, antiikajaloost ning rüütlikultuurist. Mis neid oma aja kõige tugevamaid, targemaid ja vapramaid mehi seob? Need vägevad mehed kaotasid oma jõu, mõistuse ja väärikuse, sest nad ei suutnud vastu panna naise võludele.

Saksakeelses kultuuriruumis, kuhu Tallinn kuulus 13.–19. sajandini, tähistatakse seda ilmingut kirjanduses ja kunstis terminiga Minnesklaven , mis eesti keelde tõlgituna tähendab «armastuse orjad». Vaataja otsustada jääb, kas näha selles moralistlikku hoiatust või keskaegset satiiri – või mõlemat korraga. Igal juhul on tegemist keskaegse moenähtusega, mis Tallinna raekojas terviklikul kujul säilinud on.

Kõik pinkidel kujutatud lood on esmakordselt koondatud ka värskesse trükisesse. Buklett avab lisaks lugudele ka keskaegset mõttemaailma ning toob võrdluseks näiteid Euroopa kultuurist. Trükis, mis lisaks eesti keelele on saadaval vene, inglise ja saksa keeles, on asendamatuks töövahendiks giididele.

Näituse teemadel on valminud ka unikaalsed meened, mis sobivad hästi keskajahuvilise kingikotti. Raekoda on avatud pühapäeval 7., 14. ja 28. detsembril kell 11-16.

Kell 15 toimub eestikeelne ekskursioon läbi raekoja. Pööningu külastamiseks tuleb siiski oodata soojemat aega, see on talvehooajal suletud. Pilet maksab 4 eurot, õpilastele ja üliõpilastele 2 eurot, perepilet 8 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles