Indiast pärit mees sai öises Tammsaare pargis rängalt peksa

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallaletung. Foto on illustratiivne.
Kallaletung. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajaleht Pealinn kirjutas loo Tallinnas elavast indialasest, kes on Eestis kogenud erinevaid rassismi ilminguid: tõrjumist, näpuga näitamist kui ka alandavaid rassistlikke märkusi: sõimatakse tšurkaks või neegriks ja keeldutakse bussis kõrvalistmele istumast. Öises Tammsaare pargis peksti võõramaalane aga vaeseomaks.

Pealinn kirjutab, et 15. novembril kella kahe paiku öösel tuli Ayush koos eestlannast sõbratari Kristiga ööklubist. Viru keskuse juures nägid nad märatsevat meest, kes üritas alkoholipudelit vastu pinki puruks peksta. Keskmine eestlane oleks ilmselt põgenenud, Ayush korraliku kodanikuna üritas aga pahategijat korrale kutsuda.

«Leian, et minu kodanikukohus on sekkuda, kui inimene tänaval märatseb. Küsisin: miks sa lõhud? See on istumiskoht, inimesed puhkavad siin,» räägib Ayush, kes üritas huligaanil pudelit käest võtta. «Alguses tüüp lihtsalt sõimas mind, siis vaatas näkku ning nähes, et ma ei ole päris sama värvi kui tema, tuli ähvardavalt minu poole ning jäi seisma nina vastu nina. Nägin, et asi kisub teravaks ja otsustasin igaks juhuks minema minna.»

Ent siis hakkasid pätid teda ründama. «Jõudsin mõned meetrid eemale, kui pudeliga noormehe kaaslane hakkas roppusi röökima. Ma ei teinud väljagi, kuni märkused muutusid väga isiklikuks, rassistlikuks ja solvavaks.»

«See oli minu jaoks liig,» meenutab Ayush. «Jäin seisma, pöörasin ümber ja küsisin: «Mida sa ütlesid?!». Ma ei märganudki, kust esimene löök tuli, aga lööjaks oli sama tüüp, kes oli enne üritanud pudelit purustada. Astusin ehmunult paar sammu tagasi, kuid ta haaras minust kinni ja lõi uuesti. Libastusin ja kukkusin. Sain kõvasti haiget ja kuni ennast kogusin, sai peksja hoogu juurde, hüppas mulle otsa, istus mu rinna peale ja kukkus näkku taguma. Proovisin oma nägu kätega kaitsta, aga ta kiskus mu käed kõrvale ja tagus edasi. Mingiks hetkeks kaotasin teadvuse…»

Olukorra lahendas Ayushi sõbratar Kristi, kes kutsus politsei ja kiirabi, mispeale pätid laiali vajusid. Alles kiirabi oodates sai Ayush aru, et on päris korralikult läbi klohmitud. «Mu nägu oli täiesti sodi, küünarnukk ja käelaba katki. Kael ja selg valutasid hullu moodi.»

Eestis lokkab rassism?

Peaaegu kahe Eestis elatud aasta jooksul on Indiast pärit Ayush, kes töötab rahvusvahelises IT-ettevõttes tehnilise toe konsultandina, kogenud Eestis palju rassismi. «See oli selgelt vihakuritegu,» kinnitab Ayush. Mees on kindel, et kui tema nahavärv oleks olnud sama mis eestlasel, poleks ta nii räigelt peksa saanud.

«Kui Eestisse elama tulin ja tahtsin endale korterit üürida, helistasin kokku umbes 50 kuulutuse peale,» rääkis Ayush väljaandele. «Peaaegu iga kord, kui kuuldi, et räägin inglise keeles, küsiti, kust riigist ma olen. Kui vastasin, et olen Indiast, siis mõni pani lihtsalt toru ära, mõni ütles kohe ei ja mõni lubas tagasi helistada. Aga ei helistanud. Minu jaoks oli see alandav. Igal pool, kuhu lähen, antakse mulle mõista, et ma ei ole normaalne, sest mu nahavärv ei ole selline nagu teistel,» ütles mees.

«Minu arvates on eestlaste ning siinsete venelaste hulgas rohkem pahatahtlikke ja rassistlikke inimesi kui teiste rahvuste hulgas. Ning enamasti on mehed need, kes halvustavalt suhtuvad.» Enne Eestisse tulekut elas ja õppis Ayush kolm aastat Rootsis – seal ei kogenud ta enda sõnul rassistlikku suhtumist kordagi.

Politsei alustas menetlust

Politseist kinnitati, et 15. novembril varahommikul kella 2.30 ajal sai politsei teate, et Tallinnas Tammsaare pargis jalutanud paar nägi noormeest, kes püüdis vastu pinki puruks lüüa alkoholipudelit. 29-aastane mees läks noormeest korrale kutsuma, mispeale tungiti talle kallale.

Politsei viis 29-aastase mehe löömises kahtlustatavana jaoskonda 22-aastase noormehe. Juhtunu osas on alustatud kriminaalmenetlust Karistusseadustiku § 121 alusel, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist. «Hetkel viib politsei läbi erinevaid menetlustoiminguid, seal hulgas kuulatakse üle tunnistajaid. Uurimise huvides ei ole võimalik täpsemalt juhtunu asjaolusid selgitada,» vahendas politsei pressiesindaja Helen Uldrich.

Täpset statistikat tema sõnul selle kohta, mis rahvusest ja kui palju välismaalasi langeb vägivallaohvriks, politsei hetkel ei edasta. «Saame öelda nii palju, et enam langeb turiste kas siis varguste või röövide ohvriks, seda eeskätt Tallinna kesklinnas ja vanalinnas,» teatas pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles