Savisaare järjekordne umbusaldamine kukkus läbi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tallinna linnavolikogu arutas täna varahommikul erakorralisel istungil linnapea Edgar Savisaare umbusaldusavaldust, Keskerakonna fraktsioonist osales istungil vaid kaks liiget.

Umbusalduse hääletustulemus oli ettearvatav. Linnapea umbusaldamise poolt oli 19, vastu üks volinik. Kuna umbusaldusavalduse läbiminekuks on vaja volikogu häälteenamust ehk 40 häält, siis kuulutas istungit juhtinud volikogu esimees Toomas Vitsut umbusalduse läbikukkunuks.

Tänase umbusaldusavalduse ajendiks oli hiljuti teatavaks saanud juhtum, kus ühe vene kooli klassipilte käidi tegemas Ajaloomuuseumis okupatsiooniaegse pannoo taustal.

Umbusaldusavalduse ette kandnud Reformierakonna fraktsiooni liige Martin Kukk meenutas sellele lisaks ka Savisaare väidetavat rahaküsimist Venemaalt.  «Kolmandaks, iganädalased paljastused korruptsioonist Tallinnas ja muud Savisaare kaaskondlasi saatvad skandaalid on saanud osaks meie argielust ning märgatav on teatav ühiskondlik leppimine sellega. Pole keeruline leida Tallinna juhtimisstiilis paralleele mõne Venemaa omavalitsusega, kuid milleks?» ütles Kukk volikogu kõnepuldist.

Eelmine kord püüdis volikogu opositsioon Savisaart umbusaldada 12. juunil. Ka siis toimus erakorraline istung teisipäeva hommikul kell kaheksa. Keskerakondlastest oli kohal oli vaid istungit juhtinud volikogu esimees Vitsut.

Tookordse umbusalduse algatasid sotsiaaldemokraadid seoses Savisaare ja veel nelja kõrge linnaametniku sattumisega kriminaaluurimise alla. Prokuratuur algatas Savisaare, abilinnapea Arvo Sarapuu, Põhja-Tallinna vanema Karin Tammemäe ja tema asetäitja Priit Kutseri ning ettevõtlusameti töötaja Jaanus Mutli vastu kriminaalasja omastamist käsitleva paragrahvi järgi, süüdistades neid maksumaksja raha eest isikliku valimisreklaami tegemises.

Enne seda püüdis opositsioon Savisaart umbusaldada 25. märtsil. Seegi kukkus läbi, sest umbusaldamiseks on vaja volikogu häälteenamust, aga hääletamisest võttis osa vaid 26 linnavolinikku 79st.

Volikogu esimees Vitsut lükkas tagasi ka samal päeval sotsiaaldemokraatide poolt esitatud uue umbusaldusavalduse põhjendusega, et selle esitamise hetkel polnud avaldusel nõutud arvu allkirju. SDE fraktsiooni esimees Lauri Laats teatas siis ka ise volikogu kõnetoolist, et ta alles kutsub umbusaldust allkirjaga toetama.

Tänavu aprillis tahtis Savisaare umbusaldamist algatada ka IRLi fraktsioon, kuid Vitsut tagastas fraktsioonile nende algatatud eelnõu, viidates kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele.

Vitsut märkis, et vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele (KOKS) ei saa juhul, kui varasem umbusaldus ei leidnud toetust, algatada samale isikule ja samal põhjusel uut umbusaldust kolme kuu jooksul.

25. märtsil ei leidnud linnavolikogu toetust umbusaldusavaldus Tallinna linnapeale, aga 17. aprillil esitatud uues avalduses toodud põhjendus on sarnane eelmisega ehk linnapea välispoliitilised seisukohad Ukraina kriisi küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles