«Vabariigi kodanikud»: kas sisejulgeolekule on piisavalt tähelepanu pööratud?

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronksööde märatsejad rahvusraamatukogu lähistel.
Pronksööde märatsejad rahvusraamatukogu lähistel. Foto: Liis Treimann

Kommunistide riigipöördekatse 1924. ja pronksiööd 2007. aastal on märgid, mis lähemas ja kaugemas minevikus on meid pannud tõsiselt mõtlema oma sisemise julgeoleku peale, kas aga rahu ja kord on aga teema, mille peale meie ühiskonnas mõeldakse iga päev?

Siseturvalisuse ekspert Jaanus Rahumägi leiab, et Eesti politsei sai suure kogemuse sisejulgeolekukriisi lahendamisest 2007. aasta pronksiöö sündmuste ajal, seejärel tehti seadustes palju muudatusi, et olukordi paremini menetleda, vahendas ERR Uudised «Vabariigi kodanikke».

Küll aga on Rahumägi sõnul probleem see, et tervikpilti julgeolekust pole, rankide sissetung on Rahumägi arvates teoreetiline võimalus, palju tõenäolisem on roheliste mehikeste ilmumine ja rahutused, mis on aga politsei pärusmaa.

Endine siseminister Ain Seppik märkis, et kui alarahastus jätkub, süveneb politseis motivatsioonikriis ning siis kordub see, et kurjategijate võim kasvab, nagu oli Eestis 1990ndatel.

Suurusjärgus 20 miljonit eurot, millest PPA on kärbetega ilma jäänud, võimaldaks Seppiku arvates ametkonnal korraldada konkurentsivõimelist kaadripoliitikat ja paremaid töötajaid saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles