Kuumalaine kasvatas haiglate patsientide arvu hüppeliselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja- Eesti Regionaalhaigla X- korpus
Põhja- Eesti Regionaalhaigla X- korpus Foto: Liis Treimann

Kuumalaine ajal sattus haiglatesse tavalisest kõvasti enam inimesi, peamiselt ägenesid vanemate inimeste kroonilised haigused või tekkisid hoopis riknenud toidust toidumürgitused.

«Minu teada meil päris kuumarabanduse diagnoosi kellelegi pandud pole, aga kindlasti tuli palju enam inimesi vanuses 55 aastat ja enam, kes krooniliste haiguste pärast ikka aeg-ajalt arstiabi vajavad,» sõnas Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna (EMO) juhataja Piret Valdek.

Kui Ida-Tallinna keskhaigla EMOs on tavaliselt jäänud keskmine haigete hulk päevas 160 piiresse, siis kuumalaine ajal ja veel järelgi on see number tõusnud ligi 190ni.

«Üle 200 haigega päevad olid varem üksikud kuus, siis nüüd on meil kolm korda nädala jooksul. Veel sel esmaspäevalgi oli meile 24 tunni jooksul pöördunud 246 haiget,» sõnas Valdek.

Kas tegu on veel kuumalaine järelmõjuga, ei osanud Valdek öelda. Ta arvas, et praegu võib numbrit mõjutada ka perearstide suvised puhkused, mistõttu krooniliste hädadega patsiendid ei pääse oma arstile löögile ning lähevad järgmise valikuna EMO-sse.

«Mingisugust haigete arvu kasvu me varasemate aastate põhjal ootasime, aga mitte sellist, kui päris aus olla,» tõdes Valdek.

Kuumaga kippusid ägenema peamiselt südamehädad, vererõhuhädad, kroonilised kopsuhaigused, loetles ta. «Oli ka tõsiseid haigeid, kellele abist erakorralise meditsiini osakonnas jäi väheks ja kes tuli panna haiglasse ravile,» lisas Valdek.

Nooremaid kimbutasid tavalisest rohkem külmetused ja traumad, kuid see pole haiglatele üllatus ning nende hulgas hüppelist tõusu kuuma tõttu polnud.

«Palju on sel suvel olnud ka igasuguseid kõrva- ja kurguhädasid: ujujatel kõrvad lukus, reeglina selle põhjuseks vaigukorgi ummistus, mis mõningatel juhtudel ka korgi taha põletiku tekitanud. Endiselt on palju tavalisi külmetushaigusi – kes tuuletõmbuses, kes konditsioneerist saanud.»

Vähe vedelikku ja riknenud toit

Lääne-Tallinna keskhaigla ravijuhi Imbi Moksi sõnul sai erakorralise meditsiini osakond lahendada suurema osa kuumast õhutemperatuurist tingitud terviseprobleemidest, kuid osa pandi ka haiglaravile. Ta kinnitas, et patsientide arv suurenes, kuid täpseid arve ei osanud ta välja tuua.

«Vähesest vedeliku tarbimisest tekkisid veebilansi ebakõlad organismis ja seetõttu oli suurem dialüüsi (kunstneer) vajavate patsientide hulk. Samuti oli palju riknenud toidu tarbimisest põhjustatud toidumürgitusi,» loetles Moks peamised kuumalainest tingitud terviseprobleeme.

Sise- ja kardioloogiaosakonnas olid ravil ka krooniliste haigustega (kõrgvererõhutõbi, südamehaigused) patsiendid, kellel korrigeeriti samuti vedelikuvajadust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles