Luukase missioonipreemia andmine SAPTK-le tekitas Lauristinis hämmingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Luukase missioonipreemia pälvis Varro Vooglaid.
Aadu Luukase missioonipreemia pälvis Varro Vooglaid. Foto: Tairo Lutter

Aastal 2011 Aadu Luukase missioonipreemia pälvinud Tartu Ülikooli (TÜ) professorit ja praegust Euroopa Parlamendi liiget Marju Lauristini hämmastab tänavuse missioonipreemia andmine Sihtasutusele Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK), mis on avalikkuse tähelepanu pälvinud eelkõige kooseluseaduse vastase kihutustööga.

«On selge see, et minu valik oleks langenud kindlasti nende aktiivselt sotsiaalseid probleeme lahendavate organisatsioonide kasuks, ükskõik siis millise neist,» ütles Lauristin BNSile.

«See tegevus, mida on arendanud Varro Vooglaid ja tema ühing, minu meelest on külvanud Eesti ühiskonda rohkem sallimatust ja vihavaenu, nii et selles mõttes ma olin hämmingus,» tunnistas ta.

«"Aga kuna tegemist on nii-öelda erapreemiaga, siis on selge, et nendel preemia määrajatel on täielik õigus teha omi valikuid,» tõdes Lauristin. «Selles mõttes ei ole võimalik öelda, et nad tegid vale valiku, nad tegid selle valiku, mida nad pidasid õigeks,» lisas ta.

Tänavuse Aadu Luukase missioonipreemia andmine SAPTK-le Lauristini hinnangul preemiat tervikuna devalveerinud ei ole. «Kui ma vaatan siiski kõiki neid väärikaid inimesi, kes on selle preemia saanud, siis ma arvan, et selle väärikas eetiline sisu on siiski niivõrd tugev, et see üks otsus seda ei peaks küll muutma,» sõnas Lauristin. «Küll aga jah, see tekitab minus küll selget kahetsust ja hämmingut,» lisas ta.

Tänavuse Aadu Luukase 32 000-eurose missioonipreemia pälvis aktiivselt kooseluseaduse vastast kihutustööd teinud SAPTK. Missioonipreemia ülejäänud nominente tunnustati 6400-eurose preemiaga, mille said Eesti Toidupank, tänavalaste probleemile pühendunud Inge Ojala-Pihlaja, Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal, SA Hille Tänavsuu Vähiravifond «Kingitud elu» ning MTÜ Peeteli Kiriku Sotsiaalkeskus.

Aadu Luukase missioonipreemiat on välja antud aastast 2007, mil selle pälvis Tallinna Lastehaigla toetusfond. Aastal 2008 pälvis missioonipreemia ajaloolane ja kunstiakadeemia professor David Vseviov, aastal 2009 Tallinna Vanalinna hariduskolleegiumi asutaja ja juht Kersti Nigesen ning SA Metsaülikool, aastal 2010 liikumispuudega laste toetusfond ja Eesti Võrkpalli Liit, aastal 2011 TÜ professor Marju Lauristin ja vaimulik Toomas Paul, aastal 2012 TÜ Narva kolledži direktor Katri Raik ja läinud aastal MTÜ Eesti Meestelaulu Selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles