Idatuuled muutsid põhjarannikul vee ootamatult külmaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luigepere Võsu rannas.
Luigepere Võsu rannas. Foto: Aare Limberg

Täna ootamatult langenud veetemperatuuri taga põhjaranniku supelrandades on püsivad idatuuled, mis sooja pinnavee külma põhjakihtidest pärit veega asendasid.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) hüdroloogia osakonna juhataja Juta Kuiki sõnul on merevee järsu jahenemise näol tegu süvaveekerke ehk uhkvooluga, mis tähendab mere süvakihtidest pärineva külma vee tõusu pinnakihtidesse.

«Kui puhub idatuul, siis võib tulla süvaveekerge. Tuul puhub pealt sooja vee ära ja kogu lugu,» sõnas Kuik.

Tema sõnul põhjustab süvaveekerke piisavalt kaua puhunud idatuul, mis juhib sooja pinnavee tuule suunast paremale ehk avamere poole. Seda asendab kompensatsioonihoovusena külm vesi rannikulähedase mere süvakihtidest, mis kerkib pinnale ja tungib randa.

«Sellise protsessi iga sõltub sellest, kui kaua tuule suund püsib muutumatuna,» lisas hüdroloog Juta Kuik.

Viimastel päevadel on põhjaranniku supelrandades merevesi järsult jahenenud. Näiteks täna kell 15 oli veetemperatuur Stroomi rannas kõigest 8, Võsul 11 ja Kakumäel 13 kraadi Celsiuse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles