Interaktiivne kaart: päeval, mil Eesti sai esimese e-residendi, läksid säutsujad üle maailma elevile

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. detsembril sai Eesti esimese e-residendi. Sel päeval läksid elevile ka säutsujad sotsiaalmeedias Twitter (kaardil suumimine töötab hetkel vaid Chrome'ga).

Postimees analüüsis kuu aja jooksul postitatud ligi 10 000 säutsu. Seda on kuu aja kohta suhteliselt palju. Näiteks veel vaid kuu aega tagasi, oktoobri keskpaigast novembri keskpaigani, mainiti postitustes sõna #Estonia üle 5000 korra.

Kaardil tähistavad värvilised mullid säutse, milles mainiti e-residentsust. Valged piirkonnad aga paiku, kus eelkõige Eestist räägiti.

Eriti hoogsaks läks postitamine muidugi 1. detsembril, mil Eesti president andis üle maailma esimese e-residentsuse kaardi The Economisti toimetajale Edward Lucasele.

Näiteks Austraalia telekanal ABC News jagas selleteemalist uudislugu, nii nagu ka Saksa Tagesspiegeli ajakirjanik Matthias Meisner. Edward Lucas ise jagas Poolas avaldatud artiklit. Populaarseim säutsuja, umbes kahe miljoni jälitajaga, oli Filipiinide uudisteorganisatsioon ABS-CBN. Nemad kirjutasid lihtsalt: «See riik on esimene, mis pakub välismaalastele e-residentsuse identiteeti.»

Kõige aktiivsemalt räägiti e-residentsusest USAs, Euroopas, aga ka Austraalias. Ja eelkõige inglise keeles, nii nagu üldse säutsumaailmas kaldub olema. Aga eks ole hashtag #eresidency ka ingliskeelne.

Twitteris on võimalik oma profiili ka nii varjata, et säutse avalikkusele näha ei ole. Selliseid säutse ei ole analüüsida võimalik. Märksõnad, mille järgi Postimees kaardi koostas, olid:

E-residentsusest (ükshaaval ilmuvad värvilised mullid): #eresidency, #eResidents, e-residency, e-resident, #e-stonia, Estonia virtual citizen, Estonia ecitizen, Estonia "Digital citizenship", цифровое гражданство Эстонии, е-резидент Эстонии, e-residencia Estonia, e-resident estland, e-rezydentem Estonia, e-residente Estonia, e-résident Estonia, e-oleskeluluvan Viro, e-kansalainen Viro, e-medborgare estland, e-citoyen Estonia, e-cittadinanza Estonia, e-burgerschap estland, e-burger estland, e-ciudadanía Estonia, مواطن استونيا, e-kodanik,

Eestist (valged täpid): Estonia, Estland, استونيا, エストニア, Estija, Igaunija, Viro, Estonsko, Естонія, Эстония

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles