Jõesaar: Muuli ja Samost varastasid saate «Olukorrast riigis» nime

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samosti ja Kalle Muuli Facebooki lehekülg «Olukorrast riigis»
Anvar Samosti ja Kalle Muuli Facebooki lehekülg «Olukorrast riigis» Foto: Facebook

Meediaekspert Andres Jõesaar hindab meediast poliitikasse siirdunud Kalle Muuli ja Anvar Samosti poolset raadiosaate «Olukorrast riigis» nime kasutamist enda valimiskampaanias varguseks, mida mõlemad oleksid ajakirjanikena tauninud.

«Inimeste väärtusmaailmad on muutunud, millele see lugu väga konkreetselt osundab,» ütles Jõesaar neljapäeval BNSile. «See, mida ajakirjanikud on tauninud poliitikute juures, sellest teisele poole liikudes õigustavad need inimesed sellist käitumist.»

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) nimekirjas riigikokku kandideerivad Muuli ja Samost on pannud enda sotsiaalmeedialehele nimeks «Olukorrast riigis». Sama nime kannab ka rahvusringhäälingu (ERR) ühiskondlik-poliitiline raadiosaade, mida mõlemad mehed on aastaid juhtinud. «Ajakirjanike väärtusmaailm on üks ja poliitikute väärtusmaailm on teine,» nentis Jõesaar.

«Ma ei oleks kunagi ette kujutanud, et Anvar Samost ja Kalle Muuli ajakirjanikena oleksid nõus olnud poliitikutega, kes oma tööandja tagant omakasu eesmärgil midagi varastavad. Olles nüüd liikunud poliitikasse, teevad nad seda ise aga uhkustundega,» kirjutas Jõesaar enda Facebooki lehel. «Rakendada ERRi saate «Olukorrast riigis» nimi oma valimisvankri ette on ebaeetiline. Väide, et seos samanimelise raadiosaatega on olematu – kuna me kumbki enam seda saadet ei tee –, on äärmiselt piinlik. See on täpselt sama küüniline nagu Keskerakonna noortekogu reklaambussid, mis pidavat olema ainult informatiivsed ning neil polevat midagi ühist KE valmiskampaaniaga.»

Kalle Muuli vastas sotsiaalmeedias Jõesaare süüdistustele, öeldes muuhulgas, et «kui see nimi kuuluks ERRile sellisel moel, et keegi teine seda kuskil kasutada ei võiks, siis tuleks USA presidendil ka oma aastakõne nimi (State of Union) ära muuta».

Muuli sõnul sai saade nime 1995. aastal tollase peaministri Tiit Vähi kõne pealkirja järgi, mille too ristis USA presidendi eeskujul – «Olukorrast riigis». «Nii et kui keegi tahab pidada sellist nime laenamist varguseks, siis võiks öelda, et ERR varastas selle peaministrilt või peaministri büroolt,» kirjutas Muuli, lisades, et see oleks naeruväärne. Ta märkis, et Facebooki lehekülgedel kasutatakse igasuguseid nimesid ja nii temal kui ka Samostil on selle nimega pikaajaline seos, «mistõttu peame selle kasutamist oma FB-lehel ka põhjendatuks».

Samost ütles BNSile, et tänab Jõesaart nende Facebooki lehe reklaamimise eest. «Mingist «vargusest» rääkimine on naeruväärne, tegemist on käibefraasiga,» lisas ta.

Jõesaare sõnul kasutab Muuli enda vastustes täpselt samasugust argumentatsiooni, mida ta ise on enda varasemates ajakirjanduslikes väljaütlemistes väga teravalt kritiseerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles