Raul Veede: kriitilise mõtlemisega infosõja udu vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Veede
Raul Veede Foto: Erakogu

Läänes eeldatakse tihti, et Venemaa taotlus ongi võita: vallutada kogu Ukraina ja liita see Venemaaga, veenda lääneriikide üldsust lõplikult oma väidete õigsuses. Tegelikult on panused aga hoopis teised, osutab eestikeelse Vikipeedia administraator Raul Veede.

Üks segaduse loomiseks kasutatav võte on demagoogiline tolerantsuse nõudmine. Teise poole ärakuulamine – audiatur et altera pars – on oluline printsiip mitte ainult juuras, vaid igal pool, kus tahetakse jõuda võimaluste piires objektiivse otsuseni. Kuid mõnikord tõlgendatakse seda teistmoodi.

Lääne lehtede ja blogide kommentaariumites kirjutatakse tihti objektiivsusest ja neutraalsusest, püüdes samas mõista anda, et mitte mingit seisukohta ei tohikski võtta, kuid samas tuleks võrdselt kajastada kõiki ringlevaid versioone, sõltumata allikast või jaburusastmest. Sama toimub Vikipeedia suurte keeleversioonide – vene, inglise, vähemal määral saksa, prantsuse jt – Ukraina-artiklite arutelulehtedel.

Vastase ärakuulamine ei tähenda siiski, et ükskõik kelle ükskõik millisele retoorikale antakse voli laiutada – "luba linnukesel väljas jaurata", nagu kirjutas Andres Ehin. Ühe poole laiutamine tähendab teisel suu sulgemist. Samamoodi ei tähenda see, kui sa oled nõus teise poole ära kuulama, et ta ka kohe oma tahtmist peab saama. Selline «objektiivsus» ei ole objektiivsus, see on «tolerants» ja «neutraalsus» üksnes jutumärkides, retoorilise võttena, mille eesmärk on hoopis muu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles